Berlinski zid – kratak vodič kroz istoriju

Berlinski zid postao je jedna od glavnih znamenitosti nemačke prestonice.

Za sve one koji žele da se bliže upoznaju sa jednom od glavnih atrakcija u Nemačkoj navodimo pet mesta koja se ne smeju propustiti.

Berlinski zidMemorijalni kompleks Berlinski zid
BernauerStraße, 119. Radno vreme kompleksa od aprila do oktobra, utork – nedelja od 09.30 do 19.00 časova I od novembra do marta, utorak – nedelja od 09.30 do 18.00 časova. Ulazslobodan.

Bernauer Štrase je prva na spisku adresa za sve one koje interesuje istorija Berlinskog zida. Ovde se nalazi poslednji sačuvani deo ove betonske barijere, koji pruža mogućnost posetiocu da vidi šta je bilo to što je od 60-ih do 80-ih godina prošlog veka delilo grad na dva nejednaka dela. U sklopu memorijalnog kompleksa se danas nalazi izložba pod otvorenim nebom koja govori o istoriji podele Berlina.Deo kompleksa su i centar za posetioce i informacioni centar sa osmatračnicom i još jednom izložbom posvećenom izgradnj iZida u avgustu 1961. godine. Važan deo kompleksa predstavljaju takozvani Pozorsećanja, mesto posvećeno sećanju na žrtve poginule pored Zida i kapela Pomirenja koja je sagrađena na mestu gde je 1985. godine srušena crkva.

East Side Gallery
Mühlenstraße. Radnovreme 24 časa. Ulaz slobodan.

Ovo je najduža galerija na svetu, čak 1361 metar! Ujedno ovo je najduži sačuvani deo Berlinskog zida. U izradi 160 slika na Zidu sa istočne strane (odatle naziv East side) učestvovalo je 118 umetnika iz 21 zemlje. Galerija je otvorena 28. septembra 1990. godine. Najpoznatija dela su grafiti Gospode! Pomozi mi da preživim tu smrtnu ljubav! Ili Bratski poljubac čiji je autor Dmitrij Vrubelj. Na ovom grafitu prikazan je poljubac Brežnjeva i Honekera. Pored ovoga naširoko je poznata i slika Test the Best, pod autorstvom Birgit Kinder, koja prikazuje prikazuje kako Trabant, u narodi zvani Trabi, probija Berlinski zid.
Mauerpark (Park Berlinskog zida)
BernauerStraße, 47. Radnovreme 24 časa. Ulaz slobodan.

U periodu od 1960. do 1980. ovo je bila pogranična zona. Posle pada Berlinskog zida na ovom mestu su napravili park u kojem je do sada sačuvan deo Zida od 300 metara. Od 2001. godine ovaj deo Zida ubaraja se u kulturne spomenike Nemačke. Ovaj spomenik lako se može obići i u sklopu ekskurzije po memorijalnom kompleksu Berlinski zid.

Berliner Mauerweg
Alt-Lübars, 1. Radnovreme 24 časa. Ulaz slobodan.

Ovo je kružna tura dužine 160 kilometara. Upravo je ona ta koja u potpunosti može da odgovari na pitanje gde se zapravo nalazio Berlinski zid. Iako je maršruta duga, one je, oko bivšeg Zapadnog Berlina, podeljena na 14 delova do kojih je lako doći uz pomoć gradskog prevoza. Na mrašruti postoji svega 40 stanica koje podrobno govore o formiranju i padu Berlinskog zida.

Izvor:vokrugsveta.ru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here