Reci NE Nasilju: Seksualno nasilje

 

„Seksualno nasilje uključuje svaki fizički, vizuelni, verbalni ili seksualni čin koji je, u vreme kada se dogodio ili naknadno, žena ili devojka doživela kao pretnju ili napad, koji ju je povredio ili degradirao, i/ili u kojem joj je oduzeta kontrola u intimnom kontaktu.“ (Liz Kelly)

Seksualno nasilje

Seksualno nasilje predstavlja prisilni i neželjeni seksualni odnos ili pokušaj ostvarivanja istog, neželjeni seksualni komentar ili predlog koji je usmeren protiv osobe i njene seksualnosti, a koji može počiniti ne samo nepoznata osoba, već i prijatelji ili poznanici, tj. osobe u koje imamo poverenja.

Ovaj oblik nasillja se može dogoditi svuda – na ljubavnom sastanku, na poslu, u školi, na fakultetu, na ulici, čak i u braku. Incest, seksualna zloupotreba dece i odraslih za prostituciju ili snimanje pornografskih sadržaja, kao i trgovina ženama u svrhu seksualne eksploatacije (jedan od dva najrasprostranjenija oblika trgovine ljudima u svetu, gde su žene i devojčice prinuđene na pružanje seksualnih usluga i ostvarivanje profita u korist trgovca) takođe spadaju u ovaj vid zlostavljanja.

„Za razliku od drugih oblika nasilja, seksualno nasilje zadire u intimnu sferu života osobe koja ga je preživela.“ RECI NE NASILJU.

Seksualno silovanje

Silovanje je najteži oblik seksualnog nasilja koji ostavlja dugotrajne posledice. Ubraja se u izuzetno teška i traumatska iskustva.

Nekoliko istina o silovanju: žrtva silovanja nije kriva; ne želi i ne izaziva silovanje; sramota silovanja je nasilnikova sramota; silovanje nije posledica afekta, već je reč o unapred isplaniranom činu nasilja; najčešće su žrtve žene i one u 80% slučajeva poznaju svoje napadače; silovatelji su obično muškarci svih društvenih slojeva, obrazovanja, nacionalnosti i sl; žene i dalje nemaju adekvatnu podršku u većini institucija, a društvo svojim predrasudama održava ovaj oblik nasilja. 

Žrtve seksualnog nasilja mogu da budu svi, bez obzira na uzrast, socijalni status i sl.

Silovanje je zločin!

Kako naglašava Ana Bukvić, konsultantkinja Autonomnog ženskog centra, specifičnost ove vrste nasilja je u tome što ono zadire u intimnu sferu života osobe koja ga je preživela.

„Silovanje nije samo fizički napad, nego povreda ličnih, intimnih i psiholoških granica. To je rodno zasnovano nasilje, rodni zločin, predominantno počinjen od strane muškaraca protiv žena i devojaka, ali takođe i protiv dečaka i drugih muškaraca“, ističe Bukvićeva.

S obzirom na to da je počinitelj seksualnog napada uglavnom poznat i blizak žrtvi, prijave su vrlo retke. Osobe koje su doživele ovakva traumatična iskustva obično biraju da o tome ćute, baš zato što je u društvu pitanje seksualnosti i seksualnih odnosa i dalje tabu, a predrasudama se nameće osećaj krivice žrtvi koja je nasilje pretrpela.

Takođe, nasilnici u svojim mehanizmima moći i kontrole uvek normalizuju svoje nasilno ponašanje i interese i prebacuju na žrtve odgovornost za nasilje koje vrše. Žrtve se stide svoje pozicije, osećaju krivicu zbog svoje situacije i veruju da su same odgovorne za to što im se događa

Ali, nije sramota biti žrtva nasilja.

Dešava se svima.

Može se desiti i tebi!

Bitno je da znamo kako se protiv nasilja možemo boriti. Ako glasno i javno govorimo o tome, ako prijavljujemo nasilnike, možemo doprineti rešavanju ovog velikog, društvenog problema.

„Ono što počne vriskom, ne sme se završiti ćutanjem!“

Kome se obratiti

Na sajtu www.nasiljenemaopravdanja.orgmožeš pronaći SOS brojeve telefona, a imaš mogućnost i da sa drugima podeliš svoju priču kako bi sebi, ali i njima pomogao i pokazao da nisu sami.

Samo zajedno se možemo izboriti za sigurnost i bezbednost svih nas.

Kako da pružimo podršku ženama koje su pretrpele seksualno nasilje?

Šta mogu da uradim ukoliko sam preživeo/la neki oblik nasilja?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here