Lazarev kanjon – Zavirite u najdublji kanjon istočne Srbije

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, smešten je nedaleko od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan.

Najdublji kanjon u Srbiji

Lazarev kanjon  krasi istočnu Srbiju, i predstavlja deo istočnog Kučaja. Značaj Lazarevog kanjona ogledaju se u reljefu, hidrografiji i živom svetu. Nastao je usecanjem Lazareve reke. Ovaj grandiozni kanjon usečen je u krečnjačku Dubašničku ravan, a na njega se nadovezuju plići i manji kanjoni Mikuljske i Pojenske reke, kao i kanjon Demizloka.

Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulj (1.022 m). Lazarev kanjon u dužini od 9 km, dubini i do 500 metara predstavlja najduži i najdublji kanjon u Istočnoj Srbiji. Lazarev kanjon je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji.

Lazarev kanjon, jedinstven je po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame. Najpoznatije su Lazareva pećina, Vernjikica i Dubašnička jama.

Ceo Lazarev kanjon je pod zaštitom države, a zbog svoje jedinstvene lepote, kao i bogate flore i faune, predstavlja izazov svim ljubiteljima divljine i netaknute prirode.

Flora i fauna

Floru karakteriše brojnost i raznovrstan karaker endemičnih i subendemičnih biljaka, kao i prisustvo 52 reliktne biljne vrste, koje svoje poreklo vode iz različitih geoloških perioda. Područje Lazarevog kanjona je jedno od retkih staništa krimskog bora u Srbiji. Prisutne je i reliktna vrsta tisa kao i Balkanski endemit srpska ramondija.

Od životinjskih vrsta mogu se sresti divokoza, slepi miš kao veliki broj vrsta ptica od kojih su najzančajnije suri orao, sivi soko, buljina, šumska sova.

Lazarev kanjon obiluje zmijama otrovnicama, od kojih je najčešći je poskok. Potrebno je biti oprezan a ukoliko je moguće sa sobom imati i serum u slučaju ujeda jer je do ukazivanje pomoći potrebo i nekoliko sati.

Kako stići do Lazarev kanjon?

 • Lazarev kanjon smešten je  u istočnoj Srbiji, kod sela Zlot.
 • Ukoliko na put krenete svojim autom možete stići autoputem Beograd – Niš (E-75).
 • Kod Paraćina se isključuje na magistralni put za Zaječar.
 • Kada se stigne do raskrsnice za Boljevac i Zlot, skreće se levo za sela Podgorac  i Zlot.
 • Malo posle centra sela Zlot skreće se levo za kanjon i Zlotsku pećinu.
 • Put je obeležen i nije teško snaći se.
 • U slučaju da se odlučite za autobus, najbolje je izabrati autobusku liniju Beograd – Bor.
 • Iz Bora za Zlot postoje dnevne autobuske linije, koje idu kroz centar sela Zlot.
 • Iz centra sela može se lako stići pešice do Zlotske pećine i Lazarevog kanjona.

Šta vas očekuje kod Lazarevog kanjona

Ulaz u Lazarev kanjon je u blizini Lazareve pećine. Od Lazareve pećine asfaltiranom stazom na gore izlazi se na dva lepa vidikovca sa kojih se pruža pogled na Lazarev kanjon.

Kanjon je prilično nepristupačan, u njemu ne postoje pešačke staze i teren je izuzetno težak zbog velikog broja krupnog stenja i oborenih stabala. Iz tog razloga neophodna je planinarska obuća, ali i ostala planinarska oprema.

Nakon 5-7 sati hoda, nalazi se mesto na kome se Lazarev kanjon račva. Ukoliko skrene levo stići ćete do Malinika, dok staza desno vodi ka ponoru reke Demižlok.

Na oko 1h hoda posle ponora, sa desne strane reke, uzbrdo se izbija iz kanjona. Preko livada stiže se do kolskog puta koji na desno vodi ka Zlotu.

Duž puta postoji nekoliko  vidikovaca sa pogledom na kanjon.

Lazarev kanjon je, za vreme Turaka, bio jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede.

Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona.

Korisne informacije

 • Udaljenost od Beograda: oko 230 km. Udaljenost od Bora: 21 km.
 • U kanjon nikako ne kretati bez planinarskih cipela i celodnevnih zaliha vode.
 • Nadmorska visina je od 275 do 1158 metara
 • Vreme potrebno da se pređe kanjon je 8-9h.

Prilikom posete Lazarevog kanjona, svakako bi trebalo posetiti i  Lazarevu pećinu. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here