31. MAJ: I papagaj je dobio svoj svetski dan

Oni su neverovatno druželjubivi, inteligentni, zabavni, mogi biti jednobojni ili šareni. Ono što najviše zadivljuje kod njih jeste njihova sposobnost da oponašaju ljudski glas. Da, to su papagaji. Zvanično 31. maj u svetu proglašen je kao njihov dan, a  šta je to što ih čini tako posebnim?

U svetu postoji oko 360 različitih vrsta papagaja, a većina njih naseljava Centralnu i Južnu Ameriku, Karibe, Afriku, Aziju, Indiju, Novi Zeland i Australiju. Mogu biti različite veličine, pa stoga najveći papagaj dostiže i do 1 m sa rasponom krila i do 125 cm, dok najmanji može stati u dlan. U proseku papagaji žive oko 10 godina, a neki čak i do 80 godina.

Za razliku od mnogih ptica, papagaji mogu da zevaju. Pored toga, svoju hranu mogu podići koristeći svoje noge, a ne samo kljun koji raste neprestano i spolja je obložen keratinom, vitanimom koji gradi naše nokte.

Njihovo perje nije iste veličine, odnosno postoje tri različite vrste perja: konturno-koje prekriva telo i glavu, donje perje koje  je manje i mekše, kao i zadnje perje koje služi za let. Dužina repa takođe varira, a najduža je kod vrste Ara, koja se ujedno smatra i najlepšom vrstom papagaja zbog svog raznobojnog perja.

Papagaji se hrane pretežno voćem, povrćem, semenkama i nekim larvama insekata. Njihovo glasno komuniciranje i govor tela, energičnost i živost glavne su osobine zbog kojih se odlučujemo za njih kao za kućne ljubimce. U prirodi žive u grupama od po 20-30, zbog čega se smatraju socijalnim pticama. Nažalost, papagaji spadaju u ugrožene vrste jer nekima od njih preti totalno istrebljenje.

Neki naučnici smatraju da su papagaji veoma inteligentni, poput delfina i šimpanzi jer mogu da razlikuju boje i da imenuju čak i do 35 vrsta predmeta. Najpoznatiji papagaj današnjice koji ume da priča jeste papagaj Ajnštajn (Einstain ) star 17 godina koji ume da oponaša sve živo i izgovori preko 350 reči.Na njegovom youtube kanalu možete pogledati neverovatne snimke koji upravo to i potvrđuju.

Par stvari koje treba da znate ukoliko želite da kupite papagaja:

* Neki od njih spavaju poput slepih miševa, odnosno vise sa grane zbog čega ne treba da se brinete, već im treba omogućiti stajalice kako bi zadržao svoju naviku

* Treba da budete spremni da se posvetite svom papagaju, posebno ako želite da ga nauči da govori

* Ukoliko imate još nekog kućnog ljubimca, treba razmisliti pre kupovine papagaja

* Treba da znate da li je neko iz vašeg okruženja alergičan na prašinu iz perija

* Papagaja nikako ne treba držati u kuhinji zbog čestih promena temperature

* Papagaji su uvek spremni na pravljenje nereda van kaveza. Na to treba da se naviknete. Međutim, čak i to neće vas sprečiti da zavolite ove male vragolane

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here