Da svi budemo zdraviji: Svetski dan bez duvanskog dima

„Ništa lakše nego ostaviti cigarete, ja sam to učinio bar 10 puta“ – Mark Tven.

Zapaliti cigaretu posle ručka, u društvu ili nakon seksualnog odnosa, možda jeste kul, ali nikako nije zdravo. O štetnom uticaju duvanskog dima i bolestima koje izaziva pušenje znamo gotovo sve. U borbi protiv pušenja, tokom godina korišćena su različita sredstva –  bilbordi i paklice cigareta sa strašnim slikama pušača koji boluju od raka pluća ili usne duplje, potresne priče trudnica koje su pušile…

I, svake godine, 31. maja, poziva se na udarničku borbu protiv pušenja. Najčešće – bezuspešno. U svetu trenutno puši oko 800 miliona muškaraca i 200 miliona žena! Možda je vreme da razmislite o tome, ukoliko ste pušač, da li je vreme da ostavite cigarete.

Duvan je egzotična biljka koja potiče iz tropskih krajeva Amerike. U Evropi se pojavio 1560. godine, a prva neželjena dejstva njegove konzumacije opisana su polovinom XIX veka. Kolumbov mornar je među prvima probao duvan, a ubrzo postao i njegov zavisnik. Inkvizicija ga je bacila u zatvor i osudila.

ŠTA SADRŽI DUVANSKI DIM?

Duvanski dim je kompleksna smeša gasova i čestica koju sačinjava više od 4.000 hemijskih jedinjenja, od kojih su mnoga u vezi sa nastankom i progresijom ateroskleroze, a preko 40 su kancerogeni. Čak i duvan sa manjom količinom nikotina ili katrana povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mehanizam dejstva duvanskog dima je isti kod aktivnih pušača i osoba izloženih duvanskom dimu. Sastojci duvanskog dima se apsorbuju udisanjem preko pluća, preko sluzokože usne šupljine i kože i dospevaju u krvotok, a za samo nekoliko minuta i u mozak.

Čestice duvanskog dima dovode do smanjenja količine kiseonika koja dospeva do vitalnih organa i poremećaja funkcije ćelija koje oblažu krvne sudove. Ove materije su direktno toksične, a dovode i do pokretanja zapaljenske reakcije, poremećaja lipidnog statusa, funkcije krvnih pločica i sistema zgrušavanja krvi.

Nije lako ostaviti cigaretu, ali kada se zna koje koristi naš organizam ima od odvikavanja od ove štetne navike, lakše  je trajno zaboraviti na cigaretu. Predstavićemo samo nekoliko činjenica koje ukazuju koliko je pušenje štetno:

  • Samo tri cigarete proizvedu i po deset puta više štetnih čestica nego motor automobila koji radi pola sata;
  • Širom sveta, 800 miliona dece izloženo je duvanskom dimu;
  • U sobama punim duvanskog dima nivoi zagađenja mogu i do 50 puta da nadmaše nivoe zagađenja u tunelu koji je zakrčen vozilima;
  • Trudnice nepušači koje su izložene duvanskom dimu iz okruženja imaju više šanse da rode bebu male težine, kao i da se porode pre vremena;
  • Mnogi otrovi koji se nalaze u duvanskom dimu iz okruženja su nevidljivi, sadrže gasove bez mirisa koji ne mogu da se otklone ventilacijom niti sistemima za filtriranje vazduha;
  • Pušenje može da bude jedan od razloga neuspešnih pokušaja da nešto naučimo, zapamtimo i uspešno reprodukujemo.

Građani se pridržavaju zakona o zabrani pušenja. U italijanskim gradovima, zakon se poštuje u 98,5%, a u Njujorku u 97% slučajeva. U Francuskoj postoji kazna za pušače ukoliko zapale cigaretu na dečijem igralištu i ona iznosi 68 evra.

Dnevno se u Srbiji zapali oko 73 miliona cigareta, što Srbiju stavlja na treće mesto u Evropi, a peto u svetu!

Nakon prestanka pušenja cigareta veoma brzo dolazi do značajnih boljitaka za organizam. Već posle 20 minuta krvni pritisak opada, temperature tela i puls se normalizuju, a nakon nekoliko nedelja poboljšava se tolerancija fizičkog napora i dolazi do porasta tzv. zaštitnog holesterola. Rizik od srčanog udara počinje da se smanjuje već posle 24 časa, u toku naredne godine se prepolovljava, a posle 15 godina se izjednačava sa rizikom osoba koje nisu nikada pušile cigarete, dok se rizik od šloga izjednačava sa rizikom osoba koje nisu nikada pušile cigarete nakon 5 godina.

O posledicama znate sve, naše je samo da Vas podsetimo. Udahnite život punim plućima!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here