5. DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Srećan nam Međunarodni dan volontera!

Koliko ste puta učinili nešto za druge ne očekujući ništa za uzvrat? Jednostavno iz želje da nekome pomognete. Upravo ste toliko puta iskusili šta volonterizam predstavlja, ni ne razmišljajući o pruženoj pomoći kao o volontiranju. Da li ste ikada razmišljali kako biste mogli da se svesno angažujete, uključite u neku volontersku organizaciju ili pak okupite svoje prijatelje i zajedno pokušate da promenite nešto u svom okruženju?

Ne tako davne 1985. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 5. decembar Međunarodnim danom volontera.  Kao podsećanje na dan kada je pre 45 godina stvoren program UN za volontere, sa težnjom da se podigne svest o neprocenjivom uticaju koji njihove aktivnosti imaju na zajednicu, kao i prepozna značaj posvećenosti i predanosti volontera istim, ovaj datum simbolično se obeležava u zemljama širom sveta.

DAN VOLONTERAVerujući da volonterizam može promenti brzinu i prirodu razvoja zemalja, te da predstavlja dobrobit kako za zajednicu tako i za pojedinca, svetski lideri su u septembru 2015. godine usvojili Ciljeve održivog razvoja posebno se osvrnuvši na značaj volontiranja kao oblika borbe za njihovo ostvarenje.  Iskustvo je pokazalo da integracija volonterskih aktivnosti u nacionalne strategije razvoja doprinosi ostvarenju značajnog napretka u različitim sferama poput obrazovanja, zdravstva, mira i sigurnosti, socijalne inkluzije, da spomenemo samo neke, te je ideja rezolucije donete u okviru Plana akcije UN za period od 2016 – 2030. godine da se u decenijama koje slede upravo na taj način krči put promenama i ostvarenju postavljenih ciljeva održivog razvoja zemalja. Poseban osvrt dat je na ohrabrenje i podsticanje mladih da se aktiviraju, te načine male korake ka velikim promenama koje bi voleli da vide u svojoj zajednici čineći je ne samo boljim mestom za život, već i ovladavajući veštinama koje će doprineti njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

Put ka ostvarenju velikih promena trnovit je i izazovan, ali verujemo da se upravo delujući lokalno stvaraju iskre tih značajnih promena na nacionalnom i globalnom nivou. Ne sumnjamo da se svako od vas ko je makar jednom volontirao sa nama slaže, a da će oni koji još uvek nisu iskusili kako je to biti volonter, o volonterskim mogućnostima informisati još danas, te doneti odluku da nam se pridruže i uskoro načine svoje prve korake ka ostvarenju promena koje bi želeli da vide u svom okruženju.

Tvoj svet se menja. A ti? Volontiraj!

Podaci o datumima kada su dokumenti doneti, kao i izvor informacija na osnovu kojih sam sastavila tekst predstavljaju sledeći sajtovi:

UN General Assembly adopts Resolution on volunteerism in the 2030 Agenda

Integrating volunteering into peace and development: the plan of action for the next decade and beyond.

Jovana Daljević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here