Volontiranjem do socijalne transformacije

Tokom 2015. godine zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva omladine i sporta od skoro 32 miliona dinara i stručnoj podršci od strane 8 Resurs centra i Mladih istraživača Srbije realizovana su 30 međunarodno volonterska kampa na teritoriji Republike Srbije. Kampovi su se ove godine bavili uređivanjem prostora za mlade u svojim lokalnim zajednicama, podsticala se humanost i solidarnost, pospešivala se međugeneracijska saradnja,  radilo se na očuvanju životne  sredine i radnog prostora, kao  i na podsticanju preduzetničkog duha kod mladih.

Mladi istraživači Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta u trajanju od 3. do 5. decembra održali su konferenciju povodom Međunarodnog dana volontera pod nazivom “Volontiranjem do socijalne transformacije” u hotelu Stara Srbija. Učešće na ovoj konferenciji uzeli su svi oni koji su zaslužni za organizovanje međunarodno volonterskih kampova (osobe iz Resurs centara, kontakt tačke,  kamp-lideri, organizatori kampova) i ostali koji su na neki drugi način podržali realizovanje volonterskih kampova.

Trodnevna konferencija bavila se različitim pitanjima, na kojoj su predstavljeni učesnici aktivno učestvovali i zajednički davali odgovore:

  1. VOLONTIRANJEM DO SOCIJALNE TRANSFORMACIJE – Da li i kako mladi mogu da daju relevantan odgovorna trenutna dešavanja u Srbiji i svetu, koji vodi empatiji, interkulturnom razumevanju i miru?
  2. ŠTA MLADI TRAŽE, A ŠTA IM ORGANIZACIJE NUDE – Koliko se te dve oblasti preklapaju? Da li je interesovanje mladih da volontiraju (ne)dovoljno izraženo ili (ne)dovoljno podržano? Kako motivisati mlade da volontiraju? Šta sve može volontiranje da donese jednoj mladoj osobi? Zašto je većini organizacija izazov da okupe učesnike za volontersku akciju ili da im održe motivaciju da budu aktivni u organizaciji?
  3. PREPORUKE ZA PROGRAM „MLADI SU ZAKON 2016“ i FOKUS PROGRAMA NAREDNE GODINE od strane učesnika konferencije „Volontiranjem do socijalne transformacije.“             Zaključci konferencije odnosili su se na modele koje treba primenjivati vezane za volonterizam (pojačana edukacija na temu volontiranja u školskim ustanovama, potvrde za volontere, pojačano učešće lokalnih zajednica…), veća saradnja između Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja u cilju uključivanja dece školskog uzrasta  u volonterske tokove kroz brojne radionice koje mogu biti sprovođene u navedenoj oblasti. Još jedna od tema koje su bile obrađivane, odnosila se na međugeneracijsku saradnju koja bi uključivala ne samo mlade i stare, već i decu i omladinu da zajedno učestvuju u aktivnostima, borba protiv sajber nasilja, rešavanje aktuelne migrantske krize…

Kroz osvrt na dosadašnje rezultate programa “Mladi su zakon” obratili su se prisutnima Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije i Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije; dok je za predstavljanje rezultata programa “Mladi su zakon” bila zadužena Smiljka Živanović, Sektor za omladinu Ministarstva omladine i sporta.

Na proslavi Međunardonog dana volontera (5. decembra) obratio se i Ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić  rečima da „Volonterizam nije na pravi način nagrađen, ali Vlada Srbije je svesna njegovog velikog značaja i već se radi na promeni Zakona o volontiranju“, rekao je Udovičić zahvalivši volonterima na svemu što su do sada uradili.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here