5 najboljih filmova o Stivenu Hokingu

Stiven Hoking je jedan od najpoznatijih fizičara našeg vremena. O popularnosti ovog genija svedoči i trag koji je ostavio u pop kulturi, te ga možemo videti u nekim od najpopularnijih serija poput The Simpsons i The Big Bang Theory. Snimljeni su  brojni dokumentarni i igrani filmovi o Hokingu, a ovom prilikom vam predstavljamo:

5 najboljih filmova o Hokingu

5 najboljih filmova o Stivenu Hokingu
FOTO: Stiven Hoking / flickr.com

The Theory of Everything (2014)

Iako najmlađi, moglo bi se reći da je najpopularniji film o njegovom životu. Tome je doprinela i gluma sjajnog Edija Redmejna, koji je tom ulogom dobio i Oskara. Gledaoci imaju priliku da prate turbulentan život ovog naučnika, upoznaju njegov dom, kao i ženu Džejn Vajld, sa kojom je bio u braku 30 godina.

5 najboljih filmova o Stivenu Hokingu
FOTO: Film – Teorija svega / flickr.com

A Brief History of Time (1991)

Ovaj dokumetarac čiju režiju potpisuje Erol Moris, nazvan je po istoimenom bestseleru koji je napisao sam Hoking. Međutim, dok je Hokingova knjiga prvenstveno naučna, film prikazuje njegov život, ali iz ugla porodice i prijatelja.

Hawking (2004)

U pitanju je televizijski film u BBC produkciji, gde je glavna uloga pripala Benedikt Kamberbaču, iliti čuvenom Šerloku. Prikazuje rane studentske dane, gde poseban značaj ima i godina punoletstva, odnosno dvadeset i prva, kada je Hokingu saopšteno da boluje od amiotrofične lateralne skleroze.


65. Martovski festival – Podrška razvoju domaćeg filma


Dokumentarni film o Hokingu – Hawking (2013)

Još jedan film iz BBC produkcije, ovog puta u dokumentarnoj formi. Zanimljiv je zbog toga što u njemu vidimo i samog naučnika kao protagonistu, pri čemu opisuje detinjstvo, borbu protiv teške bolesti i svoju karijeru.

Interstellar (2014)

5 najboljih filmova o Stivenu Hokingu
FOTO: Interstellar /commons.wikimedia.org

Mozda vas ovaj već kultni film slavnog režisera Kristofer Nolana najviše iznenađuje što se nalazi na ovoj listi, budući da se nigde direktno ne spominje Hokingovo ime. Međutim, mnogi se slažu da dobro prikazuje njegovu ideju o crnim rupama, pri čemu  se i sam naučnik složio sa njegovom generalnom idejom. Glavni lik koga igra Metju Mekonahej, ulazi u crnu rupu i završava u drugoj dimenziji, što se kosi sa mejnstrim pretpostavkama o istoj, a podudara sa revolucionarnom  teorijom koju nam je ponudio ovaj genije.

Autorka: Dušica Lasić

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here