7 fenomenalnih opservatorija

Astronomske opservatorije su objekti koji se koriste za posmatranje kopnenih ili nebeskih dešavanja. To su često važni istorijski pa čak i svečani objekti, jer zahvaljujući njima postoji mogućnost da vidimo neverovatne stvari. Mi vam predstavljamo sedam najimpresivnijih.

Opservatorija “Fabra”

Smeštena je na uzbrdici u Barseloni i osnovana je daleke 1904. godine. Nalazi se na visini od 1305 metara i pruža fenomenalan pogled na sam grad. U njoj se odvijaju mnoga predavanja, a osnovna delatnost joj je proučavanje kometa i asteroida. Nalazi se u sklopu moderne palate i mnogobrojni posetioci mogu da uživaju u dnevnim posetama kao i noćnim sesijama.

Ajnštajnova kula

Dizajnirana je u čast Alberta Ajnštajna i nalazi se u parku nauke u gradu Postdamu, u Nemačkoj. Ova kula sadrži solarni teleskop, a dizajnirao ju je astronom Erwin Finlay-Freundlich. Ovde se mogu proveriti mnogi eksperimenti, a između ostalog i Ajnštajnova teorija relativiteta. Građena je od 1919. do 1921., a sam Ajnštajn je podržao ideju izgradnje ovog teleskopa. Svetlo iz teleskopa se usmerava dole ka podrumu gde se nalaze mnogobrojni instrumenti i oprema.

Opservatorija “Sfinga”

Ova opservatotrija je po svemu veoma specifična. Ne samo zato što na sam pogled deluje veoma zastrašujuće, već se i nalazi na veoma opasnom mestu. Smeštena je na preko 3500 metara nadmorske visine, na švajcarskim planinama na vrhu Jungfarujoch. Ovaj “zastrašujući” vidikovac izgrađen je 1937. godine i zbog litice na kojoj je smešten nazivaju je “Vrhom Evrope”. Sadrži brojne laboratorije i stanice koje služe kao štab za istraživanje iz raznih oblasti kao što su medicina, fizika, astronomija itd…

Arecibo opservatorija

Završena je 1963. godine i predstavlja radio teleskop u Puerto Riku. Do 2011. godine, njom je upravljao univerzitet Cornell. Smeštena je na visini od 305 m i ima teleskop koji je jedan od najvećih svetskih pojedinačnih otvorenih teleskopa. Koristi se za radio astronomiju, aeronomiju i radarsku astronomiju.

Griffith opservatorija

Planetarijum i teleskop,  prvi put je otvorena za javnost 1935. godine. Čak i kroz slojeve smoga i magle, pruža veličanstven pogled na noćno nebo. Nalazi se na 1.134 metara nadmorske visine, na vrhu jednog od američkih parkova, pa se često oko opservatorije odvijaju aktivnosti poput planinarenja. Posetioci zaista mogu da uživaju u pogledu na kosmos, na Los Anđeles i Holivud.

Parkes opservatorija

Opservatorija posvećena radio astronomiji, razlikuje se od ostalih opservatorija po svojoj neobičnoj bazi za koju teleskop nije fiksiran. Poznata je još i kao “Disk”. U upotrebi je od 1961. godine i nalazi se severno od grada Parks, u Australiji. Ova opservatorija poznata je kao jedna od opservatorija koje su se koristile za prijem televizijske slike uživo tokom odlaska misije Apollo11 na Mesec 20. jula 1969. godine.

Mauna Kea opservatorija

Nalazi se na Havajima i predstavlja vrhunac svetske optičke, infracrvene i submilimetarske astronomske opreme. Sadrži najveći broj opservatorija u odnosu na druge objekte na ovoj listi i nalazi se na visini od 4.200 metara nadmorske visine. Potrebno je oko sedam sati da se obiđe ceo kompleks.

PODELI
Amela Đurakovac
Amela je master inženjer pejzažne arhitekture i entuzijasta koji voli prirodu i životinje, posebno mačke. Veruje u prave vrednosti i u to da se samo napornim radom i ljubavlju prema svemu što radi mogu postići rezultati. Za nju ništa nije nemoguće, pa tako svakodnevno radi na sebi i trudi se da nauči nešto novo. Na svet oko sebe gleda kroz ružičaste naočare ali itekako čvrsto stoji na zemlji. U slobodno vreme se bavi kreativnim pisanjem, voli da fotografiše i putuje, a dugim šetnjama i plesom se oslobađa od negativne energije oko sebe. Raduje se malim stvarima i u budućnosti sebe vidi kao nekoga ko se i dalje usavršava i bavi različitim stvarima iz oblasti umetnosti, otkrivajući suštinu misterije zvane život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here