7. FESTIVAL FRANKOFONOG FILMA

  Potrebno je više od francuskog jezika da biste bili deo Frankofonije danas. Svi koji sa Francuskom dele istoriju, kulturu i pogled na svet mogu da dođu u Dom omladine od 28. do 31. marta na reviju najboljih igranih filmova iz zemalja koje žive francuski šarm.

  Biće tu osam nesvakidašnjih, svežih, emotivnih, neočekivanih, napetih filmskih priča iz Francuske, Tunisa, Rumunije, Bugarske i, naravno, Srbije.

  FRANKOFONOG FILMA

  Imaćete priliku da vidite izbliza zaljubljene feministkinje, komunističke veštice, potragu za izgubljenom bakom, misterioznu smrt lokalnog mangupa, priču o rađanju svetskih košarkaških šampiona …

  Najbolje od Francuskog kulturnog nasleđa, začinjeno lokalnom istorijom i shvatanjima i pretočeno u filmske priče, biće ponuđeno beogradskoj publici na uživanje, u okviru Festivala frankofonog filma.

  Festival Frankofonog filma organizuje se u okviru Meseca Frankofonije, koji se obeležava brojnim manifestacijama širom sveta, tokom čitavog meseca marta. Međunarodna organizacija frankofonije broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, a među njima je i Srbija od 2006. godine.

  Festival se održava u organizaciji Doma omladine Beograda u saradnji sa Francuskim Institutom, Jugoslovenskom Kinotekom i Ambasadama Rumunije, Tunisa i Bugarske, a cena ulaznice je 200 dinara.

  1458316191Frankofonija-Plakat-2016Fotografija: Dom Omladine Promo/Frankofonija Plakat

  7. FESTIVAL FRANKOFONOG FILMA
  PROGRAM:

  JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

  28.03. 19č
  LETO (La belle saison)
  Francuska/2014/105 min/Režija: Katrin Korsini
  Godina je 1971. Dete zemljoradnika, Delfin, se seli u Pariz kako bi se odvojila od porodice. Karol je Parižanka. Sa dečkom Manuelom, aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se Delfin i Karol sretnu, njihova ljubavna priča promeniće im živote iz korena.

  DOM OMLADINE BEOGRADA, VELIKA SALA

  29.03. 19č
  SEĆANJA (Les souvenirs)
  Francuska/2015/94 min/Režija: Žan-Pol Ruv
  Romen bi da bude pisac, a radi kao noćni čuvar u hotelu. Njegova baka ima 85 godine, živi u staračkom domu i pita se šta tu traži. Jednog dana, Romenova baka nestaje, a Romen počinje potragu za njom.

  29.03. 21č
  STARA KOMUNISTIČKA VEŠTICA (Sunt o baba comunista)
  Rumunija/2013/97 min/Režija: Stere Gulea
  Vreme komunizma odavno je prošlo, ali kada Emiliji u goste dođu kćerka i njen američki dečko, odjednom pred njom iskrsavaju sećanja na zlatno doba komunističke Rumunije, u kojem se ona snalazila mnogo bolje nego što danas živi.

  30.03. 17č
  SUD (Sadilishteto)
  Bugarska/2014/115 min/Režija: Stefan Komandarev
  Mitja sa sinom živi u siromašnom predelu bugarsko-tursko-grčke granice. Izgubio je sve: suprugu, posao i poverenje sina. Da bi spasao bar odnos sa sopstvenim detetom, Mitja mora da plati za greh koji je počinio pre 25 godina. Film je bio bugarski kandidat za Oskara, a zapaženu ulogu ostvario je i Miki Manojlović.

  30.03. 19č
  MAGIČNA KUTIJA (Le boite magique)
  Tunis, Francuska/2002/85 min/Režija: Ridha Behi
  Jedna evropska televizijska stanica poručuje Raufu da snimi film o odnosu koji je imao prema filmu kada je bio dečak. Rauf tada uranja u svoja sećanja iz Keruana…

  30.03. 21č
  SLEDEĆI PUT CILJAĆU SRCE (La prochaine fois je viserai le cœur)
  Francuska/2014/111 min/ Režija: Sedrik Anže
  Stanovnici regije Oaz žive u strahu od manijaka koji napada mlade žene. Nakon što je automobilom pokosio njih nekoliko, okomio se na autostoperke. Policija ne može da mu uđe u trag.

  31.03. 19č
  VRELINA (Coup de chaud)
  Francuska/2015/102 min/Režija: Rafael Žakulo
  Jednog vrelog leta u malom, mirnom mestu, svakodnevnicu remeti Žozef Buzu. Ovog mangupa, sina prevaranata, meštani vide kao glavni izvor svih njihovih nedaća, sve dok njegovo beživotno telo ne pronađu u dvorištu porodične kuće…

  31.03. 21č
  BIĆEMO PRVACI SVETA
  Srbija/2015/127 min/Režija: Darko Bajić
  Ovo je priča o četiri pionira koji su osnovali “jugoslovensku školu košarke”. Iz vizure glavnog lika, Nebojše Popovića, pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here