8. Jun – Svetski dan okeana

Jedan od najmlađih ekoloških praznika, kada je reč o datumima koji su bitni za planetu Zemlju,  ustanovljen je kao upozorenje na problem globalnog zagađenja, prekomernog ribolova i drastičnog smanjenja većine okeanskih vrsta. S obzirom na to da 71% planete pokriva voda  znači da se o njenom značaju i uticaju na život ljudi mora raspravljati, pa je zbog toga i  8. jun – Svetski dan okeana – jedan od najbitnijih ekoloških datuma.

okean
Izvor: Pixabay

Obeležavanje Dana okeana

Svetski dan okeana se nezvanično obeležava od 1992. godine, kada je to predloženo na samitu „Planete Zemlje“ održanom u  Riju de Žaneiru. Međutim Ujedinjene nacije su praznik tek zvanično priznale 2008. godine.

Od priznavanja dana okeana i početka njegovog zvaničnog obeležavanja, svaka godina je imala svoju tematiku. UN su 2009. godine obeležile ovaj dan temom „Naši okeani, naša odgovornost“, dok je Svetska okeanska mreža za temu imala „Jedna klima, jedan okean, jedna budućnost“. Svetski Dan okeana 2020. godine obeležiće kampanja „Inovacije za održivi okean“.

Tajne okeana

Nešto manje od 5% okeanskog dna je istraženo, što okeane čini najvećom riznicom tajni na planeti. Počevši od mnogih životinjskih vrsta koje žive u velikim dubinama, tu su vampirska lignja koja živi u zoni minimalnog kiseonika, divovska lignja koja može narasti i do 20 metara, ili anglerfishje riba, sa velikim čeljustima koje imaju stotine oštrih zuba, a na glavi ima svetiljku.

Najduži planinski lanac na svetu se nalazi pod vodom, naziva se srednjookeanski greben i prostire se na dužini od 80 hiljada kilometara. Do 1973. godine niko nije izučavao ovaj greben, a tad je podmornica „Arhimed“ obavila prvo istraživanje lanca.

Okeansko dno je nepredvidivo, puno različitih reljefnih oblika kao i termalnih izvora iz kojih izbija vrela voda. Puno je i podvodnih vulkana i prema istraživanjima 90% vulkanskih aktivnosti se obavlja pod vodom.

Marijanski rov je najdublje mesto u okeanu kao i najdublje mesto u zemljinoj kori, njegova najveća izmerena dubina je 11 km.

Zanimljivo je da se do 2000. godine smatralo da postoji 4 okeana, ali od te godine zvaničan pristup je da postoji 5 svetskih okeana i to: Tihi (Pacifik), Atlantski, Indijski, Južni i Severni ledeni okean.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here