8. mart – činjenice koje niste znali

Za 8. mart po tradiciji se ženama poklanjaju pokloni i cveće, umesto njih se završava sav posao po kući, pozivaju se gosti ili se odlazi u restoran. Pre 50 godina taj dan, pak, se obeležavao sasvim drugačije. Poreklo ovog praznika apsolutno nije romantično, a mnogi su to već zaboravili. Spremili smo spisak interesantnih činjenica koje govore o prekretnicama u istoriji nastanka Međunarodnog dana žena.

8. martCvetni venčići

Još u drevnim vremenima ovaj praznik se obeležavao u Starom Rimu. Matrone su dobijale poklone i bile su obasipane toplinom i nežnošću muškaraca. Robinje su takođe bile nagrađivane znacima pažnje i oslobođene su rada. Rimljanke su oblačile u prelepu odeću, plele cvetove u kose i odlazile su u hram boginje Veste koju su smetrale pokroviteljkom kućnog ognjišta.

Svi na miting!

Radnice tekstilne industrije u Njujorku su 8. marta 1857. godine izašle na miting sa zahtevima za poboljšanje svojih socijalnih uslova. Izborile su se za biračka prava, povećanje plate i skraćenje radnog dana. Još jedan miting žena održan je 8. marta  1908. godine, ovoga puta protiv eksploatacije dečijeg rada. Dve godine kasnije revolucionarka Klara Cetkin (Clara Zetkin) predložila je da se odabere oficijalni dan kada će žene moći da izraze svoje potrebe, brige i želje. Već godinu dana kasnije Praznik solidarnosti sa ženama počeo je da se obeležava u mnogim zemljama: Austriji, Švajcarskoj, Danskoj i Nemačkoj. Tačan datum nije bio izabran i države su organizovale dešavanja u različito vreme. Tek je 1914. praznik obeležen 8. marta u nekoliko država sveta: četiri gore pomenute, kao i u Rusiji i Holandiji. Interesantno je to da je do 1918. godine u Rusiji važio Julijanski kalendar pa je praznik padao 23. februara.

Međunarodna tradicija

Posle raspada SSSR-a praznik je ostao na listi važećeg kalendara i do danas se obeležava u državama ZND (Zajednica nezavisnih država). U Uzbekistanu taj dan je posvećen Danu majki, u Jermeniji – prazniku Materinstva i Lepote. U Nemačkoj i Francuskoj 8. mart nije neradni dan i ne obeležava se previše, ali se o njemu u štampi piše. Muškarci čestitaju svojim ženama Dan majki, koji pada u maju. U Poljskoj 8. mart takođe nije crveno slovo u kalendaru, ali se u njegovu čast organizuju svečanosti. U Italiji žene ovaj dan proslavljaju bez svoje jače polovine. U Vijetnamu ovaj datum je vezan za pomen sestrama Trung (Trưng) koje su oslobodile narod od kineske agresije. U Siriji se 8. mart smatra Danom Revolucije, a u Liberiji se u to vreme vrši pomen palim žrtvama.

Mimoza i akacija

Bukete mimoze smo preuzeli od Italijana. Savet žena Italije je 40-ih godina 20. veka predložio da ovaj cvet bude simbol Međunarodnog dana žena. Cvet potiče iz Austrije, ali raste uglavnom u Francuskoj i Brazilu. Nežni cvet boje sunca u sebi nosi mnogo lekovitih svojstava koja deluju opuštajuće na organizam. U Crnoj Gori se obeležava dan mimoze, a u San Rafaelu se održava parada koja proslavlja kraj zime jer mimoza počinje da cveta sredinom februara. U Rusiji je običaj da se za ovaj praznik ženama poklanja cvet iz porodice mimoze, koji raste na Kavkazu.

Izvor: kudago.ru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here