Ah, te štikle!

Nedavno sam na jednom sajtu pročitala naslov kojim autor pita osobe ženskog pola zašto imaju potrebu da nose obuću sa visokom potpeticom ili štikle. Zapitala sam se – pa zašto?

Većina dama (koje poznajem) nose i obožavaju štikle. Uradila sam malo istraživanje. Dakle, nasumično sam izdvojila 10 poznanica, i razmislila, koliko njih nosi i preferira štikle. Od njih 10 dama, sedam aktivno hoda u štiklama. Tri devojke iz ove grupe ne nose štikle, ili to čine u retkim situacijama, u posebnim prilikama. Medjutim, kada sam razgovarala sa njima u vezi sa ovom temom, ispostavilo se da svih 10 vole štikle! Sve poznanice koje sam uključila u istraživanje, vole potpetice, lepo im izgledaju i lepo izgledaju sebi kada ih nose, gledaju ih u izlozima, kupuju ih i „šetaju“. Tri devojke koje uživaju u ravnoj obući, ne nose štikle zato što od njih bole noge, teško hodaju, ne mogu da se opuste, jednostavno preferiraju da se osećaju slobodno, a štikle ih sputavaju.

Ovde se postavlja pitanje, koliko smo spremne da „trpimo“ zbog izgleda? Definitivno, hod na visokim potpeticama postaje bolan-kod nekih pre, a kod nekih kasnije. Uz to, ako je obuća tesna može izazvati žuljeve, kurje oči, deformitet stopala i zglobova. Nasuprot ovome, štikle nas teraju da hodamo uspravno, ženstveno, po defoltu ispravljamo kičmu, a ako nađemo odgovarajuću obuću i visinu štikle, hodaćemo duže bez problema. Takođe, ravna obća može da izazove probleme.

Skroz ravan đon + ravni tabani =  neverovatan bol!

Ravna obuća uzrokuje bol u lumbalnom delu, u petama, kičmi… Dakle, nisu štikle krive za sve.

Kada sam pitala poznanice zašto, zapravo, vole štikle odgovori su uglavnom bili slični. One kažu da im noge lepše izgledaju u njima, imaju bolje držanje i stav, ne povijaju kičmu kada ih nose, jer bi se u tom slučaju sunovratile, izgledaju vitkije i više. Ono što je meni interesantno, jeste da visoke potpetice utiču na psihologiju čoveka. Naime, sve devojke iz ove grupe koje nose štikle osećaju se bolje kada ih nose: samouverenije su, dopadaju se sebi, smelije su, osećaj da se dopadaju sebi izaziva dobro raspoloženje. Druga opšte poznata stvar, devojke idu u kupovinu i kada ne moraju. Žene se bukvalno zaljubljuju u cipele sa potpeticama, smiruju sebe gledajući ih, nakon nekih neprijatnih situacija (poput teškog dana na poslu, raskida isl.) ženama prija kupovina, a u potrošačkoj korpi često završe neke štiklice. Žene neretko zavode u štiklama.

Doktori imaju različite stavove. Pored gore navedenih, da štikle izazivaju nelagodu, bol, promene na stopalu i telu, na zglobovima, pojedini doktori upozoravaju na posledice koje se javljaju u kasnijem dobu. Međutim, ne slažu se svi sa ovom tezom! Nedavno istraživanje donelo je obrt situacije. Istraživači sa Univerziteta Oksford i Vorvik, među kojima je i profesorka Margaret Torogud, obavili su istraživanje. Studija uključuje 111 žena starosti 50-70 godina. Njih 29 čekalo je na operaciju kolena. Pitali su ih o njihovom stilu života i kakvu obuću preferiraju. Ispostavilo se da nošenje štikli nema nikakvog uticaja na njihovo zdravstveno stanje. Zapravo, one žene  koje nose potpetice od 9 cm ili malo više, bile su boljeg zdravstvenog stanja. Ono što je uticalo na oboljenje kolena, zapravo je prekomerna telesna težina pre 40-ih, teški fizički poslovi i povrede. Dakle, evo lepih vesti za štiklofile 🙂 .

 

Bile štetne po zdravlje ili ne, žene ih vole. Negde sam pronašla podatak da 42% žena u svetu svakodnevno nose štikle. Zanimljiva je ta psihološka strana, gde cipele sa visokom potpeticom utiču na naše raspoloženje. Apsolutno je dokazano da žene koje su zadovoljne svojim izgledom zrače pozitivno, srećnije su i privlačnije. Delimično je to odgovor. Štikle su samo jedne u nizu zbog kojih žene trpe, a sve zarad lepote. Neki ih osuđuju, neki im se dive, a dame ih nose. Što se mene tiče, dok god se osećate lepo u štiklama i volite sebe thumbs up!

 Autorka: Jasmina Mišović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here