VOLONTERI POMAGALI SANIRANJE KUĆA U OBRENOVCU

Obrenovac, 20. septembar – Veliki broj volontera iz kompanija pomagao je danas građanima Obrenovca u sanaciji njihovih kuća pogođenih poplavama u okviru volonterske akcije Naš Beograd koju su organizovali Forum poslovnh lidera i Smart kolektiv, u saradnji sa lokalnim Volonterskim servisom i Fondacijom za mlade Obrenovca, uz podršku USAID-a preko Instituta za održive zajednice.

Na današnjoj akciji, volonteri su pomogli da se ukloni malter i saniraju unutrašnje prostorije u domovima devet porodica, dok je deo volontera bio angažovan i na uređenju bioskoppa Palež i dvorišta vrtića Nevena. Akciji su se priključili zaposleni iz kompanija članica Foruma poslovnih lidera, Erste Banka, Vip mobile, Banca Intesa, Societe Generale, Eurobanka, KPMG i Coca-Cola Hellenic. Učešće u akciji uzeli su i Majkl Devenport, Šef delegacije Evropske Unije u Beogradu, Majkl Kirbi, Američki ambasador i Frederik Kuen, Predsednik Foruma poslovnih lidera i predsednik Izvršnog odbora Societe Generale Banke, koji su volontirali zajedno sa svojim kolegama.

Iako je od majskih poplava prošlo  gotovo četiri meseca, mnogi Obrenovčani nisu uspeli da saniraju svoje stambene objekte. Porodice koje uglavnom čine stari, zdravstveno i socijalno ugroženi Obrenovčani, svakodnevno se prijavljuju Volonterskom servisu Opštine za pomoć, jer sami nisu u mogućnosti da organizuju pripremne radove.

“U prvim danima nakon poplave, volonteri su radili na terenu bez zaštitne opreme, hrabro u vrlo teškim uslovima, često samo sa jednim obrokom dnevno. Osnivanjem Fondacije za mlade, položaj volontera na terenu se popravlja. Oprema, hrana i alati su tu. Uspevamo da uradimo više i brže.
Danas, posle više od tri meseca, volonteri i dalje rade na obnovi grada. Od institucija, škola, vrtića i na stotine pojedinačnih stambenih jedinica. Ne čekamo da se ostvare obećanja iz Vlade.
Za tri meseca promenili smo grad, samo zakon o položaju volontera nismo. Država koja je izgrađena volonterskim radom danas ne prepoznaje iste.”
rekao je Adis Milosavljević, inicijator i koordinator volonterskih akcija.

Fondacija za mlade Obrenovca osnovana je neposredno posle majske poplave, kako potrebe dece i mladih ne bi ostale zanemarene i u drugom planu. “Aktivno radimo na mapiranju potrebe građana, skupljamo i distribiramo humanitarnu pomoć, sredstva za obnovu infrastrukture za decu i mlade, i sve vreme sprovodimo volonterske akcije. Do sada smo realizovali tri međunarodna volonterska kampa i na desetine akcija  čišćenja i sređivanja javnih prostora, škola, obdaništa, biblioteke, parkova, dečijih igrališta, sportskih terena ali i kuća naših naujogreženijih sugrađana. Ovakve akcija, naročito su značajne zbog prilike da se razgovara  sa ljudima i da im se pruži podrška da se što pre vrate normalnim životnim prilikama”  rekao je Duško Krstić, član UO Fondacije za mlade Obrenovac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here