Alternativna skijališta Srbije

Sigurno ste čuli za neka od skijališta Srbije poput Kopaonika, Stare Planine, Zlatibor i Brezovice, ali je malo verovatno da ste čuli za ona koja su manje poznata. U narednom tekstu predstavljamo mesta u Srbiji koja se mogu pohvaliti lepim ali ne tako poznatim skijalištima. Neke planine su opremljene ski liftovima koje posetiocima omogućavaju aktivan zimski odmor, a neke žičare su davno van funkcije.

Evo koja su alternativna skijališta Srbije

Golija skijanje, Novi Pazar

Golija je smeštena u jugozapadnoj Srbiji, udaljena je 32 kilometra od Novog Pazara. Ogromna prostranstva, oštra klima i guste šume su ono čime ova planina može da se pohvali. U poslednjih deset godina, Golija je dobila savremene i uređene ski staze, žičare i ostale sadržaje neophodne za uživanje u snegu.

skijališta SrbijeSkijalište se nalazi na visini od 1744 metra nadmorske visine. Sa vrha Kula spuštaju se dve staze „Kula 1“ i „Kula 2“ dužine 820 i 800 metara. Turisti smeštaj mogu naći u nekom od hotela ili privatnom smeštaju.

Oštrice skijanje, Ivanjica

Ski lift Oštrice nalazi se na dva kilometra od centra Ivanjice. Dužina lifta iznosi pola kilometra, sa izraženim visinskim razlikama između vrha i dna staze. Staza je ozvučena, pa je moguće skijanje uz muziku, ali i uz reflektore, te možete skijati do 20h.

Mačkov kamen skijanje, Krupanj

Ski centar Mačkov kamen smešten je na planini Jagodnji u okolini Krupnja. Planina je od istorijskog značaja, jer je bila poprište borbi u Prvom svetskom ratu.

Najviša tačka  je Mačkov kamen sa 923 metra nadmorske visine. Ski centar je opremljen žičarom, ski stazama i poligonom za sankanje. U neposrednoj blizini nalazi se motel.

Jabuka skijanje, Prijepolje

Jabuka, planinska visoravan na 1300 metara nadmorske visine, večna kuća čuvenog Boška Buhe. Nekada je bila turistički centar što više nije slučaj. Nešto što i dalje stoji kao dokaz minulih godina su zarđale žičare. Zahvaljujući zaljubljenicima u sport, ali i u ovu lepoticu, ovde skijanje i dalje živi, mada je brolj skijaša mali a uslovi su nešto ekstremniji.

 Vidlič skijanje, Pirot

Skijalište na Staroj planini ispod vrha Basarski kamen na Vidliču, udaljeno 12 kilometara od centra Pirota. Vidlič je jedan od venaca Stare Planine, koji se odvaja od glavnog venca kod vrha Kom na 2016 metara nadmorske visine.

Ski staza se nalazi na oko 1000 metara nadmorske visine. Na severnoj strani Vidliča, njena dužina iznosi oko 300 metara. Međutim, ski lift je dužine 130 metara, pa se koristi samo gornji deo staze, koji se nalazi na 1040 metara nadmorske visine. Nagib staze je 15%, pa je dobra za početnike i rekreativce. Smeštaj možete potražiti u hotelu, u neposrednoj blizini same staze.

Rudnik skijanje, Gornji Milanovac

Udruženja za primenu Informatičkih tehnologija „Rudnet“ sa Rudnika i omladina Rudnika pokrenuli su inicijativu za  rehabilitaciju i vraćanje u funkciju nekadašnje ski staze na Rudniku, koja se nalazi na potezu Srednji Šturac – Prevoje. Ova ideja potekla je od mladih ljubitelja zimskih sportova sa Rudnika, koja je kao pilot projekat 2012. godine napravila i stavila u funkciju ski stazu u samoj varošici dužine od 200 metara sa ski liftom i osvetljenjem.

Beljanica skijanje, Despotovac

Za Beljanicu, kažu, biće novi Kopaonik. Vlada Republike Srbije, planira da uloži 50 miliona evra u izgradnju devet skijališta prostoru Beljanice, kao i izgradnju ski žičara na području opština Žagubica, Despotovac i Petrovac. Projekat bi obuhvatio izgradnju 11 žičara, 30 kilometara alpskih staza, 18 kilometara nordijskih staza. Izgradnja ovakvog kompleksa doprinela bi razvoju celog kraja, ali i ekspanziji novih delatnosti.

Besna Kobila skijanje, Vranje

Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika količina snega koji padne tokom godine, čine da sezona skijanja traje od polovine oktobra do sredine maja.

Za skijaše na raspolaganju su dve uređene staze, dužine 480m i 250m, ski lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena za noćno skijanje. Pored toga, ljubitelji slobodnog skijanja mogu da koriste brojne strmine sa izvrsnim uslovima za ekstremne spustove. Stručnjaci za planinske centre tvrde da ovu planinsku lepoticu karakteriše klima koja  podseća na onu u austrijskom smučarskom centru Kicbilu.

Stevanske livade skijanje, Negotin

U podnožju Deli Jovana, na nadmorskoj visini od 480 metara, nalaze se Stevanske livade, po prirodnim i klimatskim uslovima u ravni najpoznatijih vazdušnih banja u Srbiji.

Ljubiteljima prirode i zdravog načina života nude se označene planinarske staze na planini Deli Jovan koja vode do vrha na visini od 1.138 metara, gde je lociran repetitor RTS. Međutim, za ljubitelje skijanja situacija nije baš najsjajnija. Nekada, na Stevanskim livadama je postojao ski lift u dužini od 300 metara ali je davno demontiran. Postoje indicije da će se postaviti novi lift i da će postojeće staze biti obnovljene.

Jastrebac skijanje, Kruševac

Jastrebac je rodopska planina i nalazi se u južnom delu Srbije, na devetnaest kilometara od Kruševca. Veliki i Mali Jastrebac su masivi koji čine ovu planinu.

Od Kopaonika je deli Jankova klisura. Najviši vrh je Đulica sa 1492 metara. Nekada je zimi gostima bio na raspolaganju ski lift sa snežnom stazom od 300 metara dužine.

Dragi ljubitelji zimskih sportova i prirodnih lepota, toplo vam preporučujemo da posetite alternativna skijališta. Nadamo se da će ona koja sada nisu u funciji u nekoj od narednih godina biti obnovljena i zadržati domaće ljubitelje planina da svoja zimovanja provode u Srbiji, ali lepotama privući strane turiste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here