Andora – mala zemlja velikih mogućnosti

Dugo zapostavljena zbog neprohodnosti i specifičnog reljefa, na samo 468 kvadratnih kilometara, između dve sile-Francuske i Španije, Andora je vremenom svoju specifičnost iskoristila i postala turistički centar gde godišnje okupi preko deset miliona turista. Ako se pitate zašto, mi ćemo vam predstaviti neke od prednosti ove, kako je zovu, ”najveće među najmanjim zemljama”.andora

Iako mala, Andora je podeljena na sedam provincija od kojih su neke: Encamp, koja zauzima središte zemlje između glavnog grada i granice sa Francuskom, a koji je sačinjen od starih, očuvanih građevina, poput crkve iz 12. veka. Tu su i Andora la vella, kao glavni grad i ujedno najnaseljeniji deo države i Escaldes-Engordany, koja je poslednja osnovana, 1978. godine. Stanovništvo ovog grada važi za najpismenije s obzirom na to da se procenat pismenosti podvodi pod 100%. Pored ove  specifičnosti, Andorci su poznati kao narod sa najdužim vekom življenja, zauzimajući drugo mesto na svetu – odmah iza Japanaca.

Andora se često upoređuje sa ”skrivenim blagom” s obzirom na to da je smeštena na izuzetno malom prostoru između Francuske i Španije, a istovremeno je njen glavni grad, Andora la velja i najviša tačka nadmorske visine u Evropi. Vremenom su Andorci iskoristili svoj položaj i razvili turizam toliko da je on najveći izvor njenih prihoda. Upravo zbog toga što je okružuju planine koje su prosečne visine oko 1.900 metara i najvišeg vrha Coma Pedrosa na 2.946 metara, skijanje i planinarenje su dve glavne atrakcije, pa tako turistički obilazak planina koji poduže traje uključuje i degustaciju različitih tradicionalnih jela u kamenim štalama, tzv. ”bordama”. Takođe, ako ste ljubitelji ekstremnije zabave, morate isprobati tobogan dužine 5300 metara koji je sagrađen u parku ”Naturlanija”. Spuštanje ovim toboganom u proseku traje petnaest minuta, a ono što ga čini još zanimljivijim je prolazak kroz bogatu borovu šumu ”La Rebasa”.

Hrana je takođe jedan od kvaliteta Andore jer je poprimila uticaje kako francuske, tako i španske kuhinje,  pa se može reći da je uzela najbolje od oba – počevši od sireva, preko vina, ribljih specijaliteta i karakteristične andorske šunke kojima cena na jesen padne i preko 50%. Poznato je da je jedan mesec u godini rezervisan za tzv. ”univerzalni jelovnik” koji podrazumeva da većina restorana na prostoru Andore usaglasi i koristi iste sastojke i isti jelovnik, praveći različite kombinacije. Jedan od tipičnih restorana tradicionalne kuhinje koji redovno učestvovuje u ovom običaju je “Minim’s”, smešten u starom delu Andora de Velje, sazidan od kamena, poznat po isključivo domaćoj kuhinji. 

Iako nije članica Evropske Unije, ona uživa sve pogodnosti trgovine kao i zvanične članice, a posebna pogodnost je ta što nema porez. Stoga je neki nazivaju i ”porezni raj”, jer su cene mahom smanjene za oko 30 %. Upravo to joj je omogućilo da postane centar trgovine – niske cene privlače dosta turista. Osim trgovine vinom, viskijem, garderobom, dijamantima i ostalim dragim kamenjem, duvan je takođe karakterističan za ovu zemlju, iako mu po pravilu ova klima baš i ne odgovara. Ipak, njena slaba tačka je poljoprivreda, s obzirom na to da je samo 2% zemljišta obradivo što znači da se hrana u velikoj količini uvozi.

Andora je poznata i po trgovini parfemima, s obzirom na to da je Julia Bonet bila žena koja je u Andoru uvela svetski duh u najtežem trenutku, nakon Građanskog rata. Julia je umnogome doprinela da se tada ruralna, odsečena zemlja za kratko vreme svrsta u vodeće industrije. U početku je uvozila robu iz Toulouse-a, a onda je razvila svoj biznis i proširila ga po celom svetu. Danas ova kompanija broji preko 70 radnji, od kojih je oko 20 na području Španije. Njen najpoznatiji parfem je ”Julia”, a izjavila je da svoj uspeh duguje kvalitetu, profesionalnosti i prestižnoj lokaciji. 2003. godine, u njenu čast podignut je muzej. “Museo del Perfume – Fundación Julia Bonet” nalazi se u Andori.

Pored svih ovih pogodnosti, ipak se kao najznačajnija uzima sama priroda. Večiti led i sneg na visokim planinama Pirineja koje okružuju Andoru i bogato zelenilo koje je najlepše u proleće, čine da ova zemlja u skoro svakom trenutku ima spoj svih godišnjih doba na samo par stotina kvadratnih kilometara. Nikakva veća prevozna sredstva nisu vam neophodna – to najbolje znaju Andorci koji nemaju ni prugu ni aerodrom, već eventualno bicikla ili najjednostavnije – put pod noge, pa u dugu šetnju. Zar to nije pravi odmor?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here