Arhitektonska radionica – Istraži i deluj u prostoru Studentskog grada

Probudi svest o prostoru i kreativno razmišljanje. Oslobodi se rutine. Na ovoj radionici istražićemo prostor Studentskog grada i stvaraćemo imaginarna mesta okupljanja koja dejstvuju u njemu, kreirati prostorne instalacije i jedinstveno mnoštvo.

Ideja arhitektonskih radionica jeste de se probudi svest o prostoru i podstakne kreativno razmišljanje. U komunikaciji sa mladim arhitektima i radu na sopstvenim malim projektima, student će razvijati sposobnost prostornog mišljenja i inventivnost. Kao poligon uzimamo prostor Studentskog grada. Lutamo, ali nismo izgubljeni. Ideje i inspiraciju pronalazimo u svemu. Oslobađamo se rutine. Stvaramo za sebe i druge. To su prostorne intervencije dostupne svima u obliku prostornih instalacija. Mesta okupljanja i socializacije. Želimo da proširimo istraţivanje granica između objekta, forme i prostora. Svetlo i senka, konture ambijenta. Odnosi materijalnih i nematerijalnih aspekata sva tri diskursa.

Arhitektonska radionica

Istražujemo fenomen i nijanse prostora sa različitih aspekata:

– Kako doživljamo prostor? – Kako se ponašamo u različitim prostorima? – Kako prostor utiče na nas? – Šta definiše prostor oko nas? – Kako možemo sami oblikovati prostor?

Stvaraćemo imaginarna mesta koja dejstvuju u istom prostoru, kreirati prostorne kompozicije i jedinstveno mnoštvo. Traži se pokret, modularnost, ekstrem, argument, aktiviranje i interpolacija. Radionica je besplatna. Nikakvo predznanje nije neophodno, ali je broj polaznika ograničen.

Prvi čas je planiran za 5. novembar od 14 časova, a lokacija je Dom kulture Studentski grad – Sali na spratu (Bulevar Zorana Đinđića 179, Novi Beograd). Po planu radionica će trajati 2 meseca (novembar i decembar), održavaće se jednom nedeljno po 2 sata. Od učesnika se očekuje konstantno pohađanje radionice i posvećenost radu. Za kraj radionice planirana je izložba radova polaznika – javno predstavljanje prostorne instalcije.

Moderator radionice je Nikolina Janković, master inženjer arhitekture, a u vođenju radionice pomoćiće joj i dve koleginice Jovana Kažić i Anja Milojević. Vizuelni identitet radionice su osmislile Nikolina Janković i Anja Milojević.

Prijave za učestvovanje na radionici slati na e-mail adresu [email protected].

Više informacija o ostalim radionicama koje se realizuju u okviru programa DKSG na linku: http://www.dksg.rs/displayNews.php?id=638

Arhitektonska radionica

Biografije moderatora radionice:

Nikolina Janković (1992) master inţenjer arhitekture, pored arhitekture, bavi se produkcijom i organizacijom događaja, festivala i manifestacija, a radi i kao kustos izložbi. Učesnica je mnogih arhitektonskih radionica i konkursa, samim tim i nekoliko kolektivnih izložbi. Prošle godine je kao član udruženja „Kockavica“ organizovala i realizovala projekat „Buđenje Zemuna“ sa idejom i temom umetničkih radionica i čajanki-svirki za podsticanje svih mladih, optimističnih, veselih, kreativnih, obrazovanih i pozitivnih ljudi, koji imaju slične vizije i borbe, da pokrenu nešto što ima za cilj druženja, afirmaciju mladih umetnika, kreiranje kulturnoumetničkog sadržaja i šansi za mlade. Trenutno volontira kao arhitekta – saradnik na projektu arhitektonskog džepnog vodiča kroz arhitekturu Beograda, a i učesnik je drugog Nelt edukativnog programa. Inače je veoma zainteresovana za umetnost, dizajn, arhitekturu, a najviše za multidisciplinarne i participativne projekte.

Jovana Kažić (1992) master inženjer arhitekture, posvećena struci, uvek zainteresovana za radionice i projekte koji unapređuju i istraţuju bitna pitanja u arhitekturi. Učesnik raznih konkursa i izložbi. U svakom trenutku spreman da se izmesti iz stvarnosti u svet stvaranja. Voli da radi na motivaciji ljudi i buđenju svesti kod mladih, podstičući ih da otvore svoj um ka novim idejama i prevazilaženju svih granica. Anja Milojević (1992) master inženjer arhitekture, zainteresovana za kulturnu održivost i sve segmente struke. Volonter na mnogim projektima vezanim za kulturu i umetnost, ali i učesnik raznih konkursa i izložbi. Voli da stvara i zavisnik je od energije. Smatra da je kreativnost nova vrsta pismenosti. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here