Astrologija: zašto (ne) bi trebalo da verujemo u nju

Astrologija – kada govorimo o njoj, ljude možemo podeliti na: one koji veruju, i one koji ne veruju u nju. Oni koji spadaju u prvu grupu, najčešće objašnjenje za sve što im se dešava traže upravo u ovoj disciplini. Zato, kada vam neko kaže da ste rođeni pod „srećnom“ zvezdom, ili ne, verovatno misli na raspored planeta u trenutku vašeg rođenja. Da li bi i u kojoj meri, trebali da donosimo odluke u odnosu na naš dnevni, mesečni ili godišnji horoskop?

Razumevanje astrologije

U astrologiji, planete se pored naslednih faktora, životne sredine u kojoj odrastamo i sl, smatraju velikim uticajnim faktorom na čovečanstvo. Mnoge drevne civilizacije su u potrazi za odgovorima, utehom i ostvarivanju ciljeva, se okretali upravo čitanju Zvezda, kao nekom vidu božanske komunikacije, dok su vladari pre bilo kakve odluke, savet tražili od tadašnjih astrologa i proroka. Jedan od najčuvenijih astrologa ove epohe bio je Nostradamus koji je važio za jednog od najboljih vizionara.

Ovakav način određivanja sudbina i gledanja u budućnost, zadržao se i danas. U astrologiji, svaki horoskopski znak u sebi nosi različite karaktere, koji ih unapred definišu, iako to može biti potpuno pogrešno, jer nemoguće je da svi pripadnici istog znaka budu slični u potpunosti! Za precizno i tačno određivanje npr. jedne natalne karte, a time i individualnog karaktera, u obzir se uzima mnogo više elemenata, kao što su  vreme i datum rođenja, mesto rođenja i uticaj planete koja je u datom momentu rođenja bila dominantna.

Astrologija – nauka ili ne?

Na prvi pogled, moglo bi se reći da je  astrologija jedna vrsta naučne discipline, obzirom da koristi mnoga naučna saznanja o planetama, zvezdama, Suncu itd.  Dakle, njeno osnovno objašnjenje jeste da sazvežđe ima veliki uticaj na život na planeti Zemlji. Na osnovu relativnih pozicija i kretanja nebeskih tela, generišu se predviđanja za mnoge događaje i splet okolnosti pod kojima npr. jedna osoba može imati povoljan period za posao, novac , ljubav itd. Ipak, takve pretpostavke se ne mogu baš naučno i dokazati. Sa druge strane, mnoge osobine koje se prepisuju svakom znaku, uzimaju se u obzir prilikom odabira profesije i bračnog partnera. Astrologija je, može se reći i umetnost u jednom pogledu.

Astrologija u svakodnevnom životu

Na svakom koraku mogu se pročitati predviđanja za svaki znak, a ono što svakome sigurno postavite kao pitanje na početku vašeg upoznavanja jeste: „Koji si znak u horoskopu“? Iako svi imamo različita verovanja i ideale, činjenica je da je astrologija deo interakcije između ljudi, pa i nas samih. Iracionalne ili ne, naučno dokazane ili odbačene,  mnoge teorije, pa i one koje se tiču atsrologije, uvek će pronaći svoje pratioce.  Da li zbog privlačnosti ili pak radoznalosti, tumačenje dešavanja na osnovu zapisa zvezda (ne) treba da utiče na svakodnevni život.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here