Predstava „Žudnja“ – prvo izvođenje Reflektor teatra u 2017. godini!

Jedna generacija koja se bori i ne odustaje od ljubavi!

Predstava Žudnja u toplom i intimnom prostoru KC Grada. Predstava o ljubavi. O željama. O zajedničkim buđenjima i rutinama.
I o tome šta ostaje posle.

Prisna galerija, pretvorena u scenu, imaće priliku da prikaže najemotivniju i najburniju predstavu Reflektor teatra. Inspirisana istoimenom dramom i životom Sare Kejn, kao i njenom biografijom, po konceptu i u režiji Vojislava Arsića, Žudnja će biti izvedena 25. i 26. januara od 19.00 časova.

Žudnja

Umetnička savetnica u radu na predstavi bila je Milena Bogavac. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živanović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i Uroš Novović.

Predstava je nastala kao direktan odgovor na potrebu autora, zajednice i pozorišta.

Sadržaj predstave nastao je dekomponovanjem i ponovnim komponovanjem osnovnog teksta, dok autori predstave stoje pred vama i sa vama dele svoje sadržaje: poetske, ispovedne i lične, referušići se na komad Žudnja, ali i na druge Sarine drame i njenu biografiju. 

Žudnja

Sara Kejn, savremena engleska dramaturškinja, preminula je nakon dva uzastopna pokušaja samoubistva, sa samo 28 godina. Njene drame su svedočanstvo o duhovnoj praznini čoveka, o tragediji empatije u kapitalističkom svetu i izmenjenim vrednostima koje nam sistem nalaže. Za 28 godina života napisala je pet drama zbog kojih su je isprva osporavali i vređali, da bi je kasnije svrstali među najvažnije autore s kraja 20. veka.

Za njeno dramsko stvaralaštvo, vezuju se epiteti: brutalizam, surovost, zastrašujuće do usijanja, ekstremne emocije… Pisci njenih biografija kažu da nikad nije postala pesnikinja. Publika u njenim dramama prepoznaje poeziju. Iako njeni komadi predstavljaju prekretnicu u angažovanom savremenom pozorištu, javnost je često, malograđanski, više zainteresovana za njen lični život ispunjen razočaranjem, depresijom i samoubistvom, nego za anarhiju duše o kojoj je pisala.

Poetska snaga predstave Žudnja dolazi do gledaoca tako što on gleda jednu sliku, jedne mladosti, jedne generacije koja se bori i ne odustaje od ljubavi. Ta poetska snaga od scenskog čitanja pravi magiju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here