Avgust u okrugu Osejdž – porodična tragikomedija

Na sceni pozorišta Ateljea 212, aktivno se izvodi predstava Avgust u okrugu Osejdž originalno po komadu američkog pisca Trejsija Letsa. Iako se radnja odvija u jednom manjem okrugu u Americi, prilagođena je opštim porodičnim problemima i međuljudskim odnosima u kojima se može bilo ko pronaći.

Avgust u okrugu Osejdžpreuzeto sa: atelje212

Tokom jednog vrelog leta u Oklahomi, pisac Beverli Veston, odlučuje da sebi oduzme život. Nakon saznanja da je Beverli nestao, cela porodica se opet okuplja. Njegove tri ćerke Barbara, Ajvi i Karen se vraćaju kući da pomognu svojoj majci Vajolet, koja se pored nestanka svog muža bori i sa rakom usta i zavisnosti od narkotika. Srednja ćerka, Ajvi, jedina koja je ostala da živi blizu roditeljskog doma i bez svoje porodice, prva je pristigla da pomogne svojoj majci u teškim trenucima. Barbara, najstarija, koja je nasledila majčin svadljiv karakter, dolazi sa svojom ćerkom i mužem sa kojim je na ivici razvoda, ali to ne spominje majci. Vajolet poziva i svoju sestru Meti Fej sa svojim mužem, koja je uvek bila tu za svoju sestru i tokom njihovog teškog odrastanja. Na kraju dolazi i Karen slobodnog duha okupirana svojom najnovijom veridbom, naizgled najmanje potištena očevim nestankom.

Dok se porodica okuplja, jedva i da primećuju mladu Džonu, koju je Beverli zaposlio da brine o domaćinstvu i oboleloj Vajolet, koja je ujedno i američki starosedelac. Okupirani sami sobom, porodica i ne sluti mnogo da se Beverli možda ubio, dok ne saznaju od šerifa da je pronađeno njegovo telo u obližnjem jezeru. Beverlijeva smrt ih nije sprečila da ostanu dosledni sopstvenim okupacijama i prisećajući se prošlosti, nove istine isplivavaju.

Teški trenuci smrti glave porodice rezultirali su ka preispitivanju odluka glavnih likova ove drame, shvativši da odlaskom od kuće neće pobeći i od sebe samih. Nova ljubav ili novi razvod neće mnogo toga zapravo promeniti.

Avgust u okrugu Osejdžpreuzeto sa: bgedtculture

Predstavau Ateljeu 212, urađena je po istoimenom komadu pisca Trejsija Letsa, oživljavajući komplikovane porodične odnose sa kojima se lako može poistovetiti. Čak i ako ne živite u Oklahomi. Zadržavajući američki duh ove porodice, glumačka postavkaodlično prikazuje istoriju jedne porodice, mada se glumci koji igraju glavne uloge bolje ističu od sporedne postavke. Značajno je i pomenuti odlično isprojektovanu scenografiju koja vizuelno oživljava stanje ove porodice, ali i tragičnost njenih likova simbolično kroz dekonstrukciju krova.

Avgust u okrugu Osejdž

U predstavi igraju:

Vajolet Veston: DARA DŽOKIĆ
Barbara Fordam: ANITA MANČIĆ
Bil Fordam: BRANIMIR BRSTINA
Džin Fordam: JELENA PETROVIĆ
Ajvi Veston: JELENA ĐOKIĆ
Karen Veston: MILICA MIHAJLOVIĆ
Meti Fej Ejken: BRANKA ŠELIĆ
Čarli Ejken: MLADEN ANDREJEVIĆ
Mali Čarls Ejken: DEJAN DEDIĆ
Džona Monevata: ISIDORA MINIĆ
Stiv Hajdebreht: GORDAN KIČIĆ
Šerif Dion Gilbo: NENAD ĆIRIĆ
Beverli Veston: DRAGAN NIKOLIĆ – specijalna pojava

Originalan komad prate uspesi na Brodveju, u mnogim pozorištima širom sveta, kao i na filmskom platnu. Predstava domaćih autora, se zasigurno može pridružiti inostranim uspesima i zaslužuje veliku preporuku gledaocima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here