Bajka u dvorcu Dunđerski (Fantast)

Bio jednom jedan gospodin, obrazovan, moćan, otmen, veleposednik, sa druge strane veliki boem najpoznatiji u Bačkoj. Zvao se Bogdan Dunđerski i sagradio je najlepši vojvođanski zamak…

Dvorac Fanrast, Dvorac Dunđerski
Dvorac Fantast. / Foto: Suzana Janković

U srcu vojvođanske ravnice , na 14 km od Bečeja prema Bačkoj Topoli skriva se dvorac, ali ne bilo kakav, to je dvorac na kome bajka i dalje živi. Kada parkirate svoje kočije i uđete u kompleks dvorca, bajka može da počne, uživajte u svojoj toaleti, zaigrajte valcer i zapamtite ne morate bal napustiti pre dvanaest, zabava može trajati koliko god vi želite. I ko zna, možda se vaš princ ili princeza krije iza zidina velelepnog, belog dvorca Bogdana Dunđerskog.

Pročitajte još i 12 mesta u Srbiji koja morate posetiti

Dvorac čuva intrige, ljubavi, patnje, neraskidiva prijateljstva, snove i maštanja najimućnije porodice tog vremena, porodice Dunđerski.


Istorija

Posed na kome se nalazi prelepi dvorac, pripadao je porodici Dunđerski koja je početkom 19. veka iz Hercegovine došla u Vojvodinu koja je tada bila sastavni deo Austrougarske. Kako je ova porodica važila za najimućniju na ovim prostorima, Bogdanu Dunđerskom, najintrigantnijem pripadniku ove porodice, nisu se sviđale priče da je ostao bez novca pa je sagradio dvorac iz mašte u sred nepregledne Vojvođanske ravnice, onako iz inata. Dvorac je oslikavao svog tvorca, bio je raskošan, bogat i moćan. Čitav kompleks se prostire na 65 hektara, a sastoji od dvorca, kapele, ergele, parka sa jezerom i malog kastela.


Dvorac Dunđerski Čelarevo

Dvorac je sagrađen 1925. godine po ugledu na  Francuske dvorce tog vremena. Arhitektura zamka je veoma zanimljiva, na njemu se prepliće barokni, romantični i neoklasični stil. Dvorac čine četiri ugaone kule, dve kružne i dve kupaste kule kao i toranj – stil neogotike. Svečana sala i oba ulaza su u neklasičnom stilu. Sâm dvorac je ograđen niskim zidom sa dve monumentalne kapije od kovanog gvozđa.

Unutaršnjost dvorca je bila, takođe, impresivna, autentičan stilski raskošni nameštaj, tepisi, kristalni lusteri krasili su enterijer dvorca. Nažalost, nakon oslobođenja 1945. godine iz dvorca je misteriozno nestalo svo bogastvo…U dvorac su puštene ovce pa je tako potpuno uništen pod i deo zida. Danas, jedino autentično što je ostalo u samom zamku jesu vrata i zidovi.

Od 1983. godine belo zdanje u Vojvođanskoj ravnici je preuređeno u luksuzan hotel. Pored soba smeštenih u kule zamka, u zamku se nalaze dve svečane sale, veća za 70 i manja za 30 ljudi, takođe, tu je i svečani salon sa stilskim nameštajem i salon Bogdana Dunđerskog.


Kapela Svetog Đorđa

Kapela Svetog Đorđa je građena istovremeno kada i sam dvorac, u neovizantijskom stilu. Bogdan Dunđerski je rešio da je podigne neposredno u blizini dvorca jer je došao do saznanja da se baš na tom mestu nekada davno nalazila crkva. Uroš Predić je bio veliki prijatelj Dunđerskog, pa je baš njemu bilo i povereno da oslika kapelicu. Bogdan je imao samo jedan uslov, a to je bilo da Bogorodica dobije lik njegove velike ljubavi – Mare.

Kapela Svetog Đorđa. / Foto: Suzana Janković
Kapela Svetog Đorđa. / Foto: Suzana Janković

U godinama posle rata, kapeli je bila predodređena sudbina električne centrale. Uroš Predić to nije mogao da dozvoli, pa je uputio jedno veoma značajno pismo Moši Pijadi, nakon čega je crkvica bila, ako se tako može reći, „samo“ zaključana.

Danas kapelica predstavlja mesto koje čuva Predićev rad koji je od velike umetničke vrednosti, mesto večnog počinka, mesto koje čuva priču jednog velikog i pravog prijateljstva između Bogdana Dunđerskog i Uroša Predića i mesto na kome se danas dešavaju najromantičnija venčanja i krštenja.

O prijateljstvu Dunđerskog i Predića svedoči i deo veleposednikovog testamenta:

„Na mojem salašu sagradio sam jednu crkvu ukrašenu umetničkim radom mojeg dobrog prijatelja, akademskog srpskog slikara, Uroša Predića. Moja je želja, te prema ovoj naređujem, da se na mojem salašu u mojoj kosturnici uzidanoj u samoj crkvi sahranim. Kako je moj prijatelj Uroš Predić još za svog života izrazio želju da bude u toj crkvi i On sahranjen, to molim Maticu Srpsku da izvrši moju želju, a i želju Uroša Predića, koga će o trošku zadužbine preneti u moju crkvu odande gde se bude rastavio od života… Zabranjujem za sva vremena, da se u mojoj crkvi uzidanoj kosturnici osim mene i mojeg prijatelja Uroša Predića još neko sahrani.“


Ergela

Bogdan je bio veliki zaljubljenik u konje, te je polovinu od celokupnog imanja podredio upravo ovim plemenitim životinjama. Deo poseda sa desne strane imanja je zauzimala ergela koja je pre rata brojala oko 1400 grla. Nakon oslobođenja konji sa imanja Dunđerskog prodati su Italijanima po klaničnoj ceni.

Danas na imanju živi 80 grla, ima šest konjušnica i staza za trening galopera. Ovde se odgajaju i treniraju cuvena grla „Remedy for love“Lek za ljubav, Jalna, Paragraf, Best Vetprom koja možete videti ukoliko posetite kompleks.

Na imanju je sahranjen i čuveni konj Inkvizitor čiji grob možete videti. On je bio naslednik Kazanove najtrofejnijeg konja koji je umro u slatkim mukama, prilikom skoka na kobilu.

Pored toga sto se možete napuniti pozitivnom energijom gledanjem ovih plemenitih životinja, možete se oprobati i u jahanju, a u zavisnosti u kom delu godine posetite ovo čarobno mesto, možete se voziti fijakerom ili saonicama.


Ime dvorca

Iako je dvorac poznat po prezimenu svoga tvorca, njegovo ime je Fantast. Fantast je bio najlepše grlo na imanju koji je 1932. godine na beogradskom hipodromu, kao trogodišnje grlo pobedilo u sve tri trke i osvojilo sve titule. Po završetku gradnje, zamak dobija njegovo ime. Kada je uginuo Fantast je sahranjen u sklopu kompleksa.

Dvorac.
Prednja strana dvorca. / Foto: Suzana Janković

Dvorac u savremenoj kulturi

Danas je dvorac često scenografija za romantične scene u kojima obiluje raskoš, a često se u njemu snimaju i spotovi.

Scena sa snimanja
Snimanje spota za inostrano tržište. Fotografija: Mina Stojsavljević

Dvorac često predstavlja inspiraciju i piscima. Tako je Vanja Čobanov, inspirisan dvorcem i životom Bogdana Dunđerskog napisao Remedy for love. Remedy for love je poetečni ljubavni i istorijski roman u kojem se prošlost i sadašnjost neprekidno odmeravaju – i Bogdan i Ana su savladani snagom često iznenadnih ali uvek jakih i burnih emocija, ali dok nam se Bogdanov život čini kao oaza sreće, baš kao što nam se prošla vremena uvek čine lepšim, kroz priču o Aninom životu pisac nam donosi suštinski novo raspoloženje, novo doba strasti.


Legende o poreklu bogatstva porodice Dunđerski

O bogastvu porodice Dunđerski se mnogo pričalo, ipak dve legende su se održale do danas.

Prema prvoj legendi Avram Dunđerski je okopavao tuđu zemlju kako bi preživeo i prehranio porodicu. Okopavajući zemlju, naišao je na zakopan ćup pun blaga. Polako je trošio novac iz ćupa dok mu sin nije stasao, a potom su zajedno ostatak novca uložili u posao i počeli polako da kupuju imanje.

Prema drugoj legendi, Dunđerski je do novca dosao za vreme Austro-Turskog rata, kada je preko Tise prevezao turskog glavesinu, a da to pri tom nije ni znao i time mu spasao život. Turčin se bogato odužio, a Dunđerskom je to bilo dovoljno da započne posao koji će kasnije doneti njegovoj porodici bogatstvo, novac i moć.


Sve ljubavi Bogdana Dunđerskog

Bogdan Dunđerski je kako kažu imao tri velike ljubavi: žene, konje i vino. Bio je veliki boem, voleo je život i dobijao je uvek ono sto poželi. Tako se zagledao i zaljubio u Maru, ženu svog kovača koji je na imanje često dolazio u pratnji svoje lepe supruge. To što je tuđa nije ga sprečilo da osvoji njeno srce. Dok je kovač primetio šta se dešava već je bilo kasno. Kao utešnu nagradu kovač je dobio 21 jutro zemlje i novac, što je  iskoristio da otvori kovačku radnju u Srbobranu. Lepa Mara i Bogdan su nastavili da uživaju u svojoj ljubavi.

Mara Dinjaski je bila Bogdanova najveća ljubav, nikada je nije oženio, ali je voleo toliko da Bogorodica u kapeli ima njen lik. Kako kažu, bazen ispred dvora je punio mlekom, a  ne vodom kako bi se lepa Mara kupala. Marina bolest i umiranje je bio jedan od potresnijih trenutaka u Bogdanovom životu. Pored toga prerana smrt plavokose lepotice Lenke Dunđerski, Bogdanove sestričine se ubraja u težak trenutak u njegovom životu. Smrti omiljenih konja je, takođe, teško podnosio.

Bazen
Bazen koji je, prema legendi, punjen mlekom. / Foto: Suzana Janković.

 Zanimljivosti

Fantast nije jedini dvorac koji je bio u posedstvu porodice Dunđerski. Dvorac u Kulpinu je, takođe, pripadao ovoj porodici. Dok se dvorac u Čelarevu vezuje za plavokosu lepoticu, neostvarenu ljubav velikog srpskog pesnika Laze Kostića, Lenku Dunđerski. Dvorac „Kastel“ koji se nalazi u Ečkoj kod Zrenjanina je pripadao grofu Lazaru Dunđerskom. Zanimljiv podatak je da je na otvaranju 30. avgusta1820. godine među elitom koja je bila pozvana na ovaj događaj bio i grof Esterhazi koji je na otvaranje poveo dečaka od devet godina. To dete je tada imalo svoj prvi koncert na klaviru, a u narednim godinama će postati ime poznato celom svetu. Bio je to Franc List.

Dvorac Kulpin. Izvor: wikimedia.org

Nesrećna ljubav Lenke i Laze

Čest gost na dvorcu bio je i Laza Kostić koji je boraveći u dvorcu napisao najlepšu ljubavnu pesmu „Santa Maria della salute“. Pesmu je posvetio LenkiDunđerski u koju je bio nesrećno zaljubljen zbog velike razlike u godinama, a kasnije i njene prerane smrti u dvadeset i šestoj godini života.


Doživite Vojvodinu

Ukoliko želite da uživate u pravom Vojvođanskom ambijentu, u prelepim predelima ravnice, provozate se fijakerom, pijete vino i uživate uz  tamburice, onda vam toplo preporučujem da nađete svoj kutak u dvorcu. Možda, čak i da skrojite svoju bajku i baš ovde kažete ono čuveno „Da!“i naravno živite srećno i zadovoljno do kraja života.


Kako doći do dvorca Fantast?

Dvorac Fantast – Dunđerski, je udaljen 14km od Bečeja, 60km od Novog Sada, 70km od Subotice, 80 km od Sombora, 65 km od Zrenjanina i 135km od Beograda.


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here