BAP: Kaznena subota

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Festivala beogradskih amaterskih pozorišta (BAP) u takmičarskom delu programa predstavili su se mladi glumci Studija BIS predstavom Kaznena subota, rađenoj po motivima kultnog filma Džona Hjuza „The Breakfast Club“. Predstavu je režirao Pavle Jerinić.

Predstava oslikava period srednje škole, kada se većina maldih još uvek traži i dozvoljava (više nego što je preporučljivo) okolini da je oblikuje. Tako jedne subote, na kaznenoj nastavi, šest potpuno različitih likova, podleglih šablonima društva, na šta nam se ukazuje od samog početka predstave, jer ih publika upoznaje upravo po tim šablonskim nadimcima – Delinkvent (Bogdan Spirić), Razmažena (Teodora Janković), Fudbaler (Miloš Šarić), Štreber (Ivan Potpara), Padavičarka (Anđela Radojević), Disciplinovana (Aleksandra Janićijević), otkriće da imaju mnogo više zajedničkog nego što se to na prvi pogled primećuje.

Kaznena subota
Foto: Studio BIS

Osim ovog dominantnog problema etiketiranja, koje je u današnjem društvu jako izraženo, a naročito njemu podležu mladi u tim osetljivim godinama odrastanja, predstava se bavi i pitanjem slobode – slobode da se odraste na sopstveni način. Uvodeći kroz flešbekove pozadinsku priču svakog od likova, mi saznajemo da većinu njih roditelji ili guše, ili maltretiraju, ili zanemaruju.

Pročitajte kako je bilo četvrte večeri BAP festivala

Da bi sve teklo po planu, što retko u životu biva, tu je i neizostavna direktorka koja „sve vidi i sve čuje“, koju tumači Adriana Joksimović. Kao začin celoj predstavi provlači se i lik tetkice (Marija Teljović), koja svojom dozom humora koji unosi predstavu čini bar malo podnošljivijom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here