BARKOM DO ČUDA – Herceg Novi

Crna Gora je svakako jedna od omiljenih letnjih destinacija našeg naroda, što zbog njenih lepota, što zbog blizine, ali i osećaja da smo kao kod kuće. Prelepi predeli, crkve, manastiri, istorijski spomenici i utvrđenja jesu lepote koje krase ovu zemlju i navode turiste da je svaki put iznova istražuju.

Herceg Novi

Barkom do čuda. Foto: Suzana Janković
Barkom do čuda. Foto: Suzana Janković

Ovaj put ja ću biti Vaš vodič, pokušaću da Vam dočaram jedno remek delo majke prirode, jedno čudo arhitekture kao i jednu prelepu plažu na kojoj vreme kao da staje.

Pogled sa Zanjica. Foto: Suzana Janković
Pogled sa Zanjica. Foto: Suzana Janković

Stavite naočare za Sunce i slameni sešir…I krećemo, barkom!

Grad sa 100.001 stepenikom

Mesto polaska naše avanture je Herceg Novi, jer se lepote i zanimljivosti koje želim da Vam predstavim ovaj put, nalaze upravo u njegovoj blizini. Reč je o izletu koji obuhvata obilazak Plave špilje, ostrva Mamule i plaže Žanjice. Do ovih mesta se stiže barkom ili malim turističkim brodićima koji kreću iz Herceg Novog. Čim se ukrcate na barku i krenete u osvajanje Jadrana, to je već doživljaj….

Pogled sa Zanjica na Mamulu. Foto: Suzana Janković
Pogled sa Žanjica na Mamulu. Foto: Suzana Janković

Plava špilja – remek delo prirode

Plava špilja se nalazi na oko 10km od Herceg Novog ili 6 nautičkih milja, što je možda tačniji izraz za ovu relaciju jer se do Plave špilje može doći isključivo brodićem ili barkom. Nalazi se na obali poluostrva Lustica u Boki Kotorskoj, između uvale Zlatna Luka i rta Mokra gora.

Plava Špilja. Foto: Suzana Janković
Plava Špilja. Foto: Suzana Janković

Ova prirodna lepota je najveća u nizu pećina na ovom poluostrvu. Nastala je od udara talasa o stene Lustice, u podnožju litice visoke 30 metara. Špilja ima dva ulaza: manji na južnoj strani i veći na jugozapadnoj strani. Veći otvor je oko tri metra visok, a širok 15 metara pa ovaj otvor predstavlja “ulaz” u špilju. Tu mogu ući manji brodovi i barke. Visina tavanice je 9 m, dok je dubina u špilji oko 3-4m.

Ime je dobila po neverovatnoj plavoj boji koja nastaje prelamanjem zraka u mračne odaje pećine. Kako bi videli što neverovatniju plavu boju potrebno je da dođete u prepodnevnim časovima po vedrom danu.

Plava Špilja. Foto: Suzana Janković
Plava Špilja. Foto: Suzana Janković

Brodić se u pećini zadržava oko 30-45 minuta, za to vreme se možete kupati i diviti plavetilu. Voda u pećini je nešto hladnija, ali to ne sprečava ni one koji loše podnose hladnoću da se okupaju i deo ovog plavetila ponesu sa sobom.

Plava Špilja. Foto: Suzana Janković
Plava Špilja. Foto: Suzana Janković

Veoma je atraktivna za ronioce, vozače kajaka i kanua, ali i ljubitelje fotografije, jer je ovo mesto idealno za foto-safari.

Prema legenda u plavoj špilji krili su se gusari pri dolasku u ovaj deo Jadrana.

Ostrvo Mamula

Na samom ulazu u Bokakotorski zaliv, nasuprot Prevlake, nalazi se ostrvo Lastavica, na kome je utvrđenje kružnog oblika – Mamula. Ostrvo je danas i poznato pod nazivom Mamula, a ime je dobilo po austrijskom generalu Lazaru Mamuli koji je podigao utvrđenje sredinom 19. veka, koje je trebalo da brani ulaz u zaliv, iako nikada nije korišćeno u tu svrhu. Zajedno sa utvrđenjem Arzom i Prevlakom ovo ostrvo je bila veoma bitna strateška tačka.

Mamula utvrđenje. Foto: Suzana Janković
Mamula utvrđenje. Foto: Suzana Janković

Tokom ratova utvrđenje nikada nije napadnuto. Jedan vremenski period korišćeno je kao zatvor ”Campo Mamula”. Meštani kazu da je jedno vreme bio čak zatvor bez čuvara, jer su takve morske struje da nije moglo da se prepliva do obližnje plaže.

Mamula je nekada bio zatvor. Foto: Suzana Janković
Mamula je nekada bio zatvor. Foto: Suzana Janković

Kamenom ostrvu prilaz je moguć samo sa severne strane. Tvrđava je opasana rovom, a u nju se moze ući preko pokretnog drvenog mosta. Kružnog je oblika, prečnika 200m i arhitektonski predstavlja najlepšu tvrđavu na Jadranu.

Mamula. Foto: Suzana Janković
Mamula. Foto: Suzana Janković

Mamula je i domaćim, ali i stranim umetnicima poslužila kao inspiracija za filmska ostvarenja. Film koji je na mnoge ostavio utisak je horor film “Mamula” koji govori o dve studentkinje iz Amerike koje dolaze u Crnu Goru da posete svog prijatelja Aleksa iz studentskih dana. On ih vodi u obilazak napuštenog ostrva gde zatiču starog mornara i sirenu koja svojom lepotom i umilnom pesmom opčinjava, da bi se transformisala u krvolocnu neman.

Na ovom ostrvu brodić ostaje oko 30 minuta, a ako se bojite da će sirena izaći iz bunara i pojesti Vas, moguće je otići samo u obilazak Plave špilje i ŽanjicaJa sam preživela 🙂 !

Zidine Mamule. Foto: Suzana Janković
Zidine Mamule. Foto: Suzana Janković

Žanjice

Omiljeno kupalište Novljana su Žanjice. Udaljene su 3.8 kim og Herceg Novog. Bistra voda i dugačka plaža prekrivena belutcima predstavlja pravo uživanje za svakog posetioca. Sa jedne strane more, a sa druge maslinici doneće Vam mir i pomoći Vam da se u potpunosti opustite I uživate. Na samoj plaži ima restorana tako da možete uživati u vinu i morskim plodovima i imati potpun doživljaj.

Zanjica. Foto: Suzana Janković
Zanjica. Foto: Suzana Janković

Na doku, u dogovoreno vreme, Vaš će brodić doći po Vas i vratiti u Herceg Novi.

Zalazak Sunca pri povratku. Foto: Suzana Janković
Zalazak Sunca pri povratku. Foto: Suzana Janković

1 COMMENT

  1. Ni jedna slika nije da valja. Niti je informativnog nit umjetnickog karaktera. Na pojedinima ce more iscuret.
    Katastrofa, najblaze receno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here