Bašta fest – četvrto izdanje internacionalnog festivala kratkog igranog filma

Nakon tri veoma uzbudljive i uspešne godine, Bašta festinternacionalni festival kratkog igranog filmaodržavasepočetvrtiputod 29. junado 02. jula 2017.

Svi programi Bašta festa dešavaju se u Bajinoj Bašti – na otvorenom i besplatni su, što je rezultiralo mnogobrojnom publikom. Ovaj festival je fokusiran na filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima u kojima se vidi i oseća saradnja između reditelja i glumca. Od izuzetnog je značaja za decentralizaciju kulture, s obzirom na to da je usmerio raznolik filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kom je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala jeste činjenica da je tokom protekletrigodine postao uzbudljiva tačka sretanja na mapama studenata i mladih filmskih profesionalaca iz regiona, ali i čitavog sveta.

Bašta fest

Glavni, filmski program Bašta festa, koji je međunarodnog i takmičarskog karaktera, bira selektorfestivala, a ove godine je tu ulogu preuzeo filmski reditelj iz Srbije, Nikola Ljuca, čiji je debitantski film Vlažnost zatvorio prošlogodišnji Bašta fest. Selektor je, u saradnji sa umetničkom direktorkom Šuša Majom, izabrao 25 filmova iz 18 zemalja, od toga 7 domaćih koji će se takmičiti za nagradu žirija. U okviru revijalnog programa, četvrti Bašta fest otvara kratki igrani film Maleš, reditelja Ivana Bakrača i po scenariju Baneta Jevtića, u kom glavne uloge igraju Sonja Vukićević, Hristina Popović, Dragana Šarić (Bebi Dol) i Maja Šuša. Festival će zatvoriti ostvarenjeIgla ispod praga reditelja Ivana Marinovića –koje je crnogorski kandidat za Oskara.

Edukativni program Bašta festa sastoji se od likovne i filmske radionice, a ove godine će se, po prvi put, održati Kritični kamp, radionica filmske kritike namenjena srednjoškolcima iz cele Srbije.Pored edukativnog, organizovan je i dnevni program koji uključuje izlete za posetioce i bolje upoznavanje sa Drinom, planinom Tarom i jezerima Perućac i Zaovine.

Pored glavnog iedukativnog programa Bašta festsvako veče organizuje i bogat muzički program. Ove godine na muzičkoj bini Bašta festa nastupaju bend Repetitor, zatim Wikluh Sky, Flip i Sergej Trifunović za DJ pultom.

Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), za najbolji scenario (Zlatna inspiracija), a od prošle godine, uz podršku Cineplaneta, dodeljuje se i nagrada za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koju smatra značajnom. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja čini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala. Bašta fest je decu i mlade prepoznao kao neumorne i znatiželjne posetioce projekcija, ali i kao svoje važne buduće saradnike.
Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: domaćeg reditelja Bojana Vuletića, hrvatske glumice Ivane Krizmanić i Masimiliana Nardulija iz Italije, selektora velikog broja festivala kratkog filma.

Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Katarina Jezdić, Tijana Jakić i Nevena Kovačević.

Žiri četvrtog Bašta festa za nagradu Zlatna vizualizacija biće Đorđe Arambašić, direktor fotografije iz Srbije.

Bašta fest je autentičan i nekonvencionalan festival koji će vas sigurno oduševiti svim svojim programskim celinama!

Više informacija o svim programima Bašta festa možete naći na zvaničnom sajtu www.bastafest.com ili nas kontaktirati putem mail adrese [email protected].

Bašta fest Facebook
Bašta fest Instagram

DOBRODOŠLI!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here