Beograde, otvori oči u noći – 12. Noć muzeja

Ovogodišnja Noć muzeja, pod nazivom „Otvori oči u noći“, biće održana u subotu, 16. maja, od 17 časova do jedan sat posle ponoći, na oko 70 lokacija širom Beograda. Izdvojili smo za vas najzanimljivije sadržaje koje možete posetiti u prestonici u okviru ove manifestacije.

NM PLAKAT

Romantici i filmofili u Jugoslovenskoj kinoteci imaće priliku da vide zbirku najpoznatijih i najstrastvenijih poljubaca iz svetske i domaće kinematografije, pod nazivom „Poljupci koje pamtimo“, dok u maloj sali mogu uživati uz kultne filmove poznatih režisera kao što su Ingrid Bergman i Hemfri Bogart. U podrumu Kinoteke ljubitelji istorije mogu videti snimke iz Prvog svetksog rata.

Preko 400 eksponata, koji prikazuju razvoj tehnologije, očekuje vas u Muzeju nauke i tehnike. Ono što ovaj muzej izdvaja od drugih jeste Dečji muzej, koji neće samo obradovati decu novim tehnologijama, već će i igračkama uz koje su odrastale generacije probuditi nostalgiju kod odraslih. „Kobni maj 1903.“, postavka o ubistvu kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, sa obdukcionim nalazima i kuršumom iz tela kraljice Drage, očekuje vas u Odeljenju − Muzej Srpskog lekarskog društva.

kolaz 2Beli dvor nudi izložbu fotografija koje će dočarati period tridesetih godina XX veka, kao i period posle Drugog svetskog rata. Fotografije će biti postavljene na mestima na kojima su i uslikane, pa će se tako posmatrači još više približiti epohi na slikama, imajući utisak da putuju kroz vreme.

Na pijaci Zeleni venac pružiće vam se prilika da u okviru izložbe „Beogradski mali pijac“ otkrijete kako su izgledale pijace u različitim epohama, a to će vam dočarati kostimirani glumci i statisti. Moći ćete da kupite različite proizvode, a prihod sa pijace biće doniran narodnim kuhinjama.

Pored Ateljea 212 nalazi se Dom Jevrema Grujića, a u njemu preko 600 arhivskih eksponata, među kojima su puška Hajduk Veljka Petrovića, ali i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1856. godine. Vratićete se 200 godina unazad i otkriti kako su ljudi živeli u ovoj kući u različitim vremenima. Poseban šarm ima podrum kuće, u kojem je 1967. godine otvorena prva beogradska diskoteka – „Kod Laze Šećera“. U njoj će u majskoj noći, uz stare muzičke hitove i fotografije, oživeti duh  i zabava šezdesetih godina prošlog veka.

NM KOLAZBeogradska publika imaće priliku da doživi i „Neispričane priče“, posebnu turu u okviru koje će prvi put javnosti biti predstavljena Doktorova kula, prva bolnica za psihijatrijske bolesnike u Srbiji i na Balkanu. Na mapi ove ture naći će se još 11 lokacija među kojim su i Legat Petra Lubarde, zgrada Tanjuga, Novo groblje, biblioteka „Milutin Bojić“.

Zemlja partner beogradske manifestacije je Austrija. Gosti iz ove zemlje biće grupa kustosa Eintagsmuseum koja će izložbom „Muzej za jedan dan“ oživeti Akademiju, kultni beogradski klub.

Ulaznice za Noć muzeja mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, po pretprodajnoj ceni od 400 RSD, dok je na dan manifestacije cena 450 RSD. Deca do 5 godina ne plaćaju kartu. U Beogradu ulaznica će na dan manifestacije važiti kao putna isprava u gradskom prevozu od 16 časova do ponoći.

Autorke: Bojana Vujović i Kristina Krsmanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here