Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

63. po redu Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, počinje 20. marta u Domu omladine, a do 26. marta biće prikazano 78 filmova u takmičarskom i 31 ostvarenje u revijalnom programu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

thumb

Takmičarski program kratkometražnih filmova obuhvatiće tri selekcije – domaća, inostrana i selekcija filmova jugoistočne Evrope sa podselekcijama – animirani, igrani i dokumentarni film.

Dugometražni filmovi biće prikazani u okviru takmičarske i revijalne selekcije. Takmičarska selekcija donosi šest dokumentarnih ostvarenja, a revijalna tri dokumentarna i jedan animirani film.

Na otvaranju će biti dodeljena nagrada za životno delo i prikazana dva dokumentarna filma – kratki „Varičela“ Viktora Kozakovskog i dugometražni (najbolji grčki dokumentarac u 2015. godini) „Porodični posao“ za koji režiju potpisuje Angeliki Aristomenipulu.

Najavljeno je predstavljanje švajcarskog festivala „Kurzfilmtage“ i radionicu sa selektorom programa te manifestacije Kristijanom Štarko, zatim predstavljanje beogradskog festivala savremenog eksperimentalnog filma „REZ“, DVD izdanja „Srpski animirani film 1“ i Udruženja dokumentarista Srbije.

Biće dodeljeno 15 nagrada – za životno delo, Gran pri za kratkometražni film, Gran pri za dugometraži film, nagrade za najbolji film u svakoj selekcionoj celini, kao i priznanja za kameru, montažu i dizajn zvuka/kompoziciju.

Ulaznice su od 16. marta u prodaji po ceni od 200 dinara.

izvor: tanjug.rs

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here