Drugi dan SKONP konferencije : Kako postati mladi preduzetnik

Drugi dan konferecije otvorio je Petrašin Jakovljević, predsednik Regionalne privredne komore Kraljevo, i istakao da je Vlada Republike Srbije proglasila 2016. godinom preduzetništva, i izdvojila šestnaest milijardi dinara kao podršku preduzetništvu

.

Konferencija je počela PANEL diskusijom ,,Preduzetništvo mladih kao razvojni potencijal Srbije“  u kojoj su učestvovali : predstavnik Ministarstva prosvete, Irfan Dugopoljac, direktorka Privredne komore Srbije Nermina Ljubović, profesor doktor Državnog univerziteta Novog Pazara, Ibrahim Tomić, predstavnik kancelarije za mlade Novi Pazar, Džemaludin Paučinac, predstavnik kompanije ,,ULKER“, Zoran Ćirović i preduzetnik ,,BRUG JEANS-a“, Amel Mujanović.

Svi panelisti bili su saglasni oko jedne stvari, da je u mladima najveći potencijal i da u mlade treba ulagati jer su oni naša sadašnjost, ali i naša budućnost.

,, Premaistraživanjima više od polovine mladih preko dvadesetpet godina nema stan, nema stalan posao i nije u braku , a više od polovine mladih od devetnaest do dvadesetpet godina nema posao i spada u izdržavana lica. Svaki pet čovek u Srbiji je vlasnik kompanije ili firme, a mladih preduzetnica je tri puta manje od preduzetnika, morate priznati da su podaci poražavajući, ali problem ove zemlje nije sama nezaposlenost mladih već i neaktivnost mladih koja je prošle godine iznosila sedamdeset posto. “ izjavila je direktorka Privredne komore Srbije, Nermina Ljubović i pozvala mlade da u toku studiranja obogaćuju svoj CV i da slobodno zatraže pomoć od institucija ukoliko imaju ideju za pokretanje biznisa, i sigurna je da će dobru ideju svako prepoznati.

 

Konferencija se posle završetka PANEL diskusije,  nastavila prezentacijom na temu Održivi razvoj gradova, koju je uradio student doktorskih studija Geografskog fakulteta univerziteta u Beogradu, Predrag Momčilović i mladima približio ekološke probleme naše zemlje.

 

Poslednje predavanje drugog dana konferencije održao je mladi preduzetnik i osnivač nekoliko StartUp kompanija, Nikola Vučićević. Nikola je podsetio mlade da diploma jeste bitna, ali takođe je bitna i praksa oko koje se mladi u  Srbiji sve manje trude.

 

,,Prilike su tu da bi se grabile. Nemojte čekati da završite fakultet jer vaša diploma, kao sama , u tom trenutku neće vredeti,  u toku studija volontirajte, stičite znanja iz svake oblasti i stičite konflikte koji na kraju ispadnu najbitnijI. Pre novca i svega što ide u to, za dobru biznis ideju najviše uložite vašu volju i trud, i ne plašite se neuspeha, oni su neminovni, trudite se samo da vaši uspesi nadjačaju vaše neuspehe. “ rekao je Nikola Vučićević mladima i pozvao ih da mu se za bilo koji savet kako postati uspešan preduzetnik obrate na mail nikola7383(et)gmail.com .

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here