Beogradski mesec fotografije

Prvi internacionalni festival fotografije „Belgrade Photo Month“ (Beogradski mesec fotografije), biće održan u Beogradu od 1. do 30. aprila.

Ideja za „Beogradski mesec fotografije“ rodila se u oktobru 2014. godine. Grupa fotografa i dizajnera okupljena oko galerije Bartcelona, koja se nalazi u Dizajn distriktu Čumićevog sokačeta, odlučila je da pokrene projekat koji je od velikog značaja za domaću foto scenu.

David Pujado, fotograf i direktor festivala, Jelena Seničić (dizajnerka), Nenad Vilimanović (veb dizajner i fotograf) i Tamara Nikolić, inspiraciju za ovaj projekat pronašli su u foto festivalima u okruženju i Evropi.

Detaljan program festivala „Beogradski mesec fotografije“ možete pogledati OVDE.

U prvoj nedelji festivala, posetioci će imati prilike da posete veliku retrospektivnu izložbu Tomislava Peterneka u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Izložba, koja će biti otvorena od 31. marta do 23. aprila, obuhvataće 100 fotografija eminentnog srpskog fotografa na prelazu između dva veka.

Kao glavni događaj festivala, najavljena je prva godišnja izložba „Novi talenti 2016“, na kojoj će biti predstavljena tri mlada fotografa iz Srbije i inostranstva.

Na ovaj konkurs pristiglo je 160 radova iz 25 zemalja. Internacionalni žiri u sastavu Slobodan Sarić (Srbija), Ivana Tomanović (Srbija), Sali Sallini (Turska), Laure Maugeais (Francuska) i Carlotaloveart+ (Španija), izabrao je finaliste: Allison Morris,  Jakub Ochnio i Teodora Ivkov.

Tokom trajanja festivala, biće održana predavanja o fotografiji i njenim različitim aspektima, među kojima je najinteresantnije predavanje „Fotografija i autorska prava“, koje će 26. aprila u Ustanovi kulture Parobrod, održati poznati fotograf domaće scene Imre Szabo u saradnji sa Bogdanom Ivaniševićem, predstavnikom advokatske kancelarije BDK (generalnim sponzorom festivala).

Takođe, posetioci će imati prilike da uživaju u projekcijama filmova o fotografiji i to na tri lokacije u gradu –  u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ biće premijerno prikazan dokumentarni film Miladina Čolakovića o životu Tomislava Peterneka, dok će Topolska 18 cinema i Zavod cinema učestvovati sa svojim festivalskim izborom filmova.

Instituto Cervantes – 3. 3 – 20. 4. – Jordi Planas Pey, Catalonia – „Revertmini“
Galerija Process – 31. 3 – 6. 4. – Vladimir Živojinović – „Discarded pieces // They admired birds and still stayed human“
Dom kulture Studentski grad – 1. 4 – 16. 4. – XXI Internacionalni Salon fotografije minijature
Topolska osamnaest – 1. 4. – 19. 4. – Marta Santaló – „Kultura Tribine“
Udruženje umetnika železnice Srbije – 3. 4. – 10. 4. – Katarina Ristić / Alexander Pfićer
Galerija Stepenište – 4. 4. – 9. 4. – Kolekcija Šumatovačke
Bartcelona koncept – 4. 4. – 16. 4 – Sylvain Granjon (Francuska)– „Mr. Zuper“ & „1000 pieds sous terre“
Kafe galerija Meduza – 4.4 – 17.4. – Bruna Ricart – „El mon petit / Mali svet“
Dom omladine Beograda – 5. 4. – 18. 4. – Matjaž Rušt & Robert Marin – „The Most Beautiful City in the World“
O3ONE Art Space – 7.4. – 20. 4. – Aleksandar Ilić – „Stereo ljudi“
Beo_Project – 7. 4. – 28. 4. – Ana Adamović – „The Beach“
Artget & Podroom – 7. 4. – 30. 4. – Arno Fischer (Nemačka) „Retrospective“, u saradnji sa Goethe institutom

Izvor: http://kljucaonica.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here