Berlin – studije i život

Berlin, glavni grad Nemačke, ističe se raznolikošću pojava, bogatim kulturnim životom, dinamičnim, i istovremeno opuštenim životnim stilom. U njemu živi oko pet miliona stanovnika i preko sto šezdeset nacija. S pravom ga zovu multi – kulti gradom.

Berlin vas neće kao ostali evropski gradovi očarati arhitekturom, niti lepotom fasada i zgrada. Ono što pruža posebnu draž jeste kulturna svest koja postoji kod svih onih ljudi koji žive u ovom gradu. Za sve one koji žele da dođu, posete i usavršavaju se u glavnom gradu Nemačke, doživeće nesvakidašnji spoj kreativnosti koja je zastupljena u gotovo svim sferama.

Ukoliko se odlučite za živite u Berlinu, morate znati da vam je neophodno znanje nemačkog jezika i položen test, čiji nivo znanja mora biti B2. To se može polagati na Goethe institutu u Beogradu koji je jedini validan i priznat u celom svetu. Postoji i druga varijanta koja iziskuje učenje nemačkog jezika na teritoriji nemačke države.Cena mesečnog kursa je 150 evra, i možete krenuti od početka sa učenjem ili odabrati nivo kursa po sopstvenoj želji ili prema nivou znanja koji posedujete. Kursevi se uče prema sledećim nivoima i traju oko godinu dana A.1.1., A.1.2., A.2.1., A.2.2., B.1.1., B.1.2. i B2. Kada se polaže završni test, koji se organizuje četiri puta godišnje, neophodno je izdvojiti oko 90 evra za polaganje i dobiti dokaz o položenom ispitu. Nakon toga, ukoliko budete imali sertifikat o položenom nemačkom jeziku, Job centar (biro rada), tražiće posao za vas i pomoći će prilikom odabira budućeg posla.

Studentkinja treće godine Humboldt univerziteta u Berlinu, Dragana Blagojević, studira nemački i španski jezik i prenela nam je neka svoja studentska iskustva, vezana za ovaj prestižni univerzitet.”Da biste studirali u Nemačkoj, neophodno je da prvo savladate nemački jezik. Pohađa se kurs od nekih godinu dana koji važi za početnike. Svaki fakultet u Nemačkoj traži kao minimum nivo C1 i položeni tzv. DAF test (gde ćete navesti, nemački, kao strani jezik). Za razliku od naših kriterijuma, na nemačkim univerzitetima se ne polaže prijemni, već se konkuriše sa završnim ocenama, sa kojima se maturiralo u srednjoj školi. Ne gleda se prosek u toku školovanja ili pojedinačni uspeh, već samo završna ocena sa maturskog rada. Skoro svaki univerzitet prima samo pet posto stranih studenata, sve ostalo su nemački studenti. Ne postoji klasičan uslov prilikom prelaska u narednu godinu, kao u Srbiji, već se možete upisivati iz godine u godinu. Ono što je važno znati, moguće je polagati samo tri puta isti ispit – ukoliko se ispit i po treći put ne položi, student biva automatski ispisan sa fakulteta. Što se tiče studentskih kredita ili nekih drugih olakšica, one postoje, ali bitno je na vreme raspitati se o njima.

Kada je reč o gradivu, na njihovim univerzitetima pažnja je usredsređena na grupne radove studenata, držanje referata, više se polaže na praktične radove, nego na teorijske delove ispita. Prilikom upisa na master koji traje dve godine, opet je najbitnija završna ocena sa osnovnih (bečelor) studija. Predavanja na Humboldt univerzitetu nisu obavezna, ali zato vežbe jesu. Prilikom pohađanja svakog kursa (misli se na ispite), dobijaju se određeni poeni, koji se računaju prilikom davanja konačne ocene. Kada savladate nemački jezik, i uporedite nemački sistem studiranja sa srpskim, shvatite da je umnogome lakši i jednostavniji.”

Kada je reč o kulturi, Berlin je grad umetnosti, umetnika i muzeja. Preko 170 muzeja – među njima je i čuveno muzejsko ostrvo – prikazuju blaga čitavog sveta. Značajni orkestri, kao što su širom sveta slavni berlinski filharmoničari i tri velike operske kuće sa svojim zapaženim postavkama opera i baleta, čine Berlin stecištem ljubitelja klasike iz čitavog sveta. Za zabavu po svačijem ukusu brinu i brojna pozorišta, varijetei, revijalna pozorišta i brojni kabarei.

Nebrojene mogućnosti za šoping nude čuveni Kurfurstendam, elegantna Fridrihštrase (Friedrichstrasse) originalni butici oko Hakešen Hofa (Hackeschen Höfe) .

Živeti u Berlinu, znači poštovati pravila, i biti okrenut redu, radu i disciplini. Na ulicama i u javnom prevozu sretaćete ljude koji će biti predusretljivi i biti spremni da vam pomognu i upute vas do željenog mesta. U nihovom rečniku najzastupljenije su reči “Danke” (hvala) i “bitte” (molim). Prevozi su odlično organizovani i mesečna karta za turiste iznosi 78 evra, koja važi za svaku vrsta prevoza (S- bahn, U- bahn i autobuski prevoz). Cene životnih namirnica su tri puta jeftinije u odnosu na Srbiju i to je jedan od najjeftinijih gradova u Evropi.

Noćni život je obojen zvucima elektro muzike i brojnim noćnim klubovima koji rade do ranih jutarnjih sati. Postoji više od 200 klubova u gradu – ponešto za svačiji ukus – a najvažniji i najbolji se uglavnom nalaze u istočnom delu grada. Najpoznatiji klubovi su “Bergain”, “Felix”, “ Adagio”, “Havana”, “Matrix”, brojni Irish pabovi kao i lokali sa karaoke muzikom.

Ukoliko ne planirate da živite ili studirate u Berlinu, svakako se preporučuje poseta ovom gradu, koji nudi bezgranične mogućnosti.

Autorka: Marija Aleksić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here