„Edukacijom do mira“ – program na temu unutrašnjeg mira

U Subotici, u Američkom kutku, po drugi put je održan program „Edukacijom do mira.“ Ovu serijuod deset video prezentacija sa razgovorima na temu kako doći do unutrašnjeg mira je stvorila Fondacija Prem Ravat. Saznaj više o Fondaciji, njenom osnivaču Premu Ravatu i programuEdukacijom do mira

Prem Ravat je rođen 1957. godine u Indiji. Njegov otac je bio učitelj mira i mudrosti. Prem Ravat je još kao dečak počeo da govori o unutrašnjem miru ljudima koji su ga sa zadovoljstvom slušali. Osnova njegove poruke je da se želja za mirom nalazi u svakom ljudskom biću i da svako ima potencijal da doživljava radost i unutrašnji sklad. Prem Ravat više od četrdeset godina putuje svetom šireći ovu jednostavnu poruku. Dobio je počasnu titulu međunarodnog ambasadora mira, kao i brojna priznanja. Saznajte više na www.porukamira.org.rs/o-premu/

Fondacija Prem Ravat (The Prem Rawat Foundation) je osnovana 2001. godine sa ciljem da pomogne ljudima da zadovolje osnovne ljudske potrebe: za vodom, hranom, ali i unutrašnjim mirom. Fondacija se trudi da dođe do ljudi koji su najugroženiji, u krajeve gde velike fondacije još ne deluju. Ova Fondacija takođe pomaže i u širenju Prem Ravatove poruke. S tim ciljem u vidu, nastao je i program „Edukacijom do mira“.                                      

„ProgramEdukacijom do mira” je prvobitno nastao kao pokušaj da se pomogne zatvorenicima da spoznaju unutrašnje kvalitete koje imaju i koji bi im dali snagu da pronađu unutrašnji mir. Program se pokazao izvanredno uspešnim i danas, pet godina kasnije, primenjuje se u preko 55 zatvora širom sveta.

Stopa recidivizma, odnosno onih koji su nakon izlaska iz zatvora opet počinili krivično delo, je među zatvorenicima koji su pohađali program u San Antoniju, Teksasu, pala sa 70%, na 1%.

Volonteri, koji su implementirali program, shvatili su da je poruka tako univerzalna da se može primenjivati i u sasvim drugačijim društvenim kontekstima. Danas se program koristi u rehabilitacionim centrima, domovima za penzionere, na fakultetima, u bolnicama, u kasarnama, itd. Cilj programa „Edukacijom do mira“ je omogućiti polaznicima da upoznaju i istraže svoje unutrašnje kvalitete kao što su nada, mogućnost izbora i jasnoća.“ – ističe Ivana Brašić, moderator i kontakt osoba za program u Srbiji.

 

Program Edukacijom do mira“ se sastoji od deset video prezentacija. Ovaj multimedijalni program sadrži izvode iz govora Prema Ravate, zatim animirane filmove i video klipove.

Svaka radionica obrađuje po jednu temu: mir, zahvalnost, unutrašnja snaga, jasnoća, razumevanje, dostojanstvo, mogućnost izbora, nada i ispunjenje.

Nakon gledanja video materijala, učesnici dele svoje utiske i razmišljanja o onome što su čuli. Prem Ravat podstiče ljude da žive u sadašnjosti, jer je upravo u sadašnjem trenutku izvor nade i mogućnost za napredovanje. Po njegovom mišljenju, mir je već u nama, samo treba da naučimo da ga budemo svesni.

ProgramEdukacijom do mira“ je uspešno realizovan u našoj zemlji, do sada jednom u Američkom kutku u Novom Sadu, dva puta u Američkom kutku u Subotici i jednom u Gerontološkom centru Subotica. Ulaz je slobodan.

Više informacija možete naći na sledećim sajtovima:

Kratak, prevedeni video klip o programu možete pogledati ovde: www.porukamira.org.rs/program-edukacijom-do-mira/

Prevedene televizijske epizodePoruka mira” bazirane na govorima Prema Ravata možete gledati na K23 svake subote u 20.00 (reprize su ponedeljkom u 11.30 i četvrtkom u 17.00), ili na sajtu www.porukamira.org.rs

Na sajtu Fondacije www.tprf.org nalazi se veliki broj video snimaka i drugih informacija na engleskom jeziku. Materijale u vezi sa unutrašnjim mirom možete naći i na sajtu www.wopg.org/.

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete u programu, možete pisati kontakt osobi Ivani Brašić na [email protected].

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here