Barbi u svetu umetnosti

Koja je vaša prva asocijacija na lutku? Ako ste odrastali osamdesetih i devedesetih godina, postoji velika mogućnost da vaš odgovor bude “Barbika”. Otkada je nastala 1959. godine po uzoru na nemačku lutku Bild Lili, savršena plavuša po imenu Barbi izazvala je veliku pažnju kako dece tako i odraslih. Devojčice su svoje lutke bebe zamenile lutkom koja ih je uvodila u svet odraslih, mogle su da prave svoju kuću, biraju za sebe najlepšu garderobu i da u igri budu zrele i samostalne osobe savršenog izgleda. Odrasli su imali različite argumente za i protiv ovakve lutke ali niko nije mogao da zaustavi njenu prodaju niti da ospori njenu popularnost.

Barbi nikada nije bila samo igračka već i deo pop kulture, snimljeni su crtani filmovi čiji su glavni junaci ove lutke, prodavali su se Barbi časopisi, stripovi, albumi za sličice, odevni predmeti, a grupa Akva je snimila čuvenu pesmu I am barbie girl. Kreatorka Barbike, Rut Hendler je jednom prilikom izjavila da je njena ideja bila da devojčica pomoću svoje lutke može da bude šta god poželi i da je zato stvorila lutku koja predstavlja ideju da žene imaju izbor.

Iako su Barbike imale različite uloge od princeze, sirene, pa do pilota i advokata a postojale su i čitave serije Barbika različitih profesija kao i Barbika različitih nacionalnosti, ipak vladaju stereotipi o njenom načinu života koji se može izjednačiti i sa manekenskim. Pop kultura ne prestaje da prati život najpoznatije lutke na svetu iako devojčice više ne traže ovu igračku. Poslednjih godina je otvoren tematski Barbi restoran i napravljena replika njene kuće u realnim dimenzijama, ali su i mnogi umetnici bili inspirisani najpopularnijom lutkom na svetu.

  1. U kući lutaka (In the Dollhouse)

Dina Goldstajn je konceptualni fotograf specijalizovana za stvaranje vizuelnih serija koje postavljaju ono što je svetovno i svakodnevno u neobičan kontekst. Jedan od njenih projekata je „U kući lutaka“, serija koja zaviruje u svakodnevni život bračnog para Barbi i Kena i pomoću njih prikazuje svakodnevne probleme savremenih bračnih parova. Na njenom zvaničnom sajtu (http://inthedollhouse.net/) navodi se da su ovi radovi priznati kao metaforični i ironični i da su izazvali mnoge razgovore i priznanja kako blogera i urednika tako i akademika širom sveta.

  1. Tamna strana Barbikinog života

Fotograf Sara Hejni je poznata po tome što crno-belim fotografijama prikazuje tamnu stranu Barbikinog života i postavlja je u različite životne i nezgodne situacije. Na svom sajtu (http://sarahhaney.com/index.php) Sara kaže da Barbi na prvi pogled deluje savršeno, lepa je, nasmejana i ima nekoliko uspešnih karijera. Kao odrasla, počela je da razmišlja o njenom osmehu koji joj je bio jak utisak iz detinjstva i o tome šta se krije iza njega. Sara se pita kakav je zaista život žene koja ima poremećaj ishrane, zavisna je od plastične hirurgije, opsednuta je svojim telom pa zato kroz svoje fotografije predstavlja tajne života ne same Barbike već ljudi sa kojima je ona izjednačuje.

  1. Talas Barbika

U Australiji se godinama održava izložba „Skulpture pored mora“, a ove godine je belgijska umetnica Anet Tas napravila skulpturu koja je privukla veliku pažnju posetilaca. Ona je napravila ogorman talas koji izgleda kao da se idiže iz peska a visok je skoro tri metra i dugačak četiri metra. Talas je napravljen od preko 3000 Barbika, a umetnici su kao inspiracija poslužile uspomene iz detinjstva. Po njenim rečima, skulputura je simbol svih ličnih priča bivših vlasnika lutaka koje je kupovala u prodavnicama polovne robe. Želela je da na univerzalan način predstavi taj dragocen i kratak period života koji nazivamo detinjstvom, kroz predmet koji je simbol igre i bezbrižne adolescentske zabave. Izgleda da su posetioci izložbe prepoznali njenu ideju i da im je talas probudio lepe uspomene pa je skulptura dobila nagradu publike.

article-2590901-1C937D0B00000578-123_964x643

  1. Barbi portret Endija Worhola

Endi Worhol je poznat po portretima zvezda popularne kulture kao što su Merilin Monro i Džejn Fonda, a 1985. godine je naslikao i portert najpopularnije lutke na svetu. Endi je nju posmatrao kao stvarnu poznatu ličnost jer je bila manja američka ikona koliko i poznate glumice.

  1. Barbi kao muza

Džozelin Grivod je umetnica i obožavateljka Barbike koja je muze čuvenih umetničkih dela zamenila ovom čuvenom lutkom. Želela je da na ovaj način spoji svoje lepe uspomene na igru iz detinjstva sa slikama kojima se divi. Umetnica kaže da joj je smetalo što je njena omiljena lutka često kritikovana zato što je „previše mršava, površna, marketinška…“ pa je želela da je prikaže u nekim scenarijima koji su kroz istoriju prihvaćeni i cenjeni. Na njenom sajtu možete pogledati kolekciju dvadeset radova posvećenih lutki koja je i kritikovana i obožavana širom sveta. http://www.barbiemamuse.com/eng/index.php

  1. Matelova istorija umetnosti

Kompanija Matel koja proizvodi Barbike nije ostala dužna umetnicima koji su inspiraciju pronašli u njihovom najpoznatijem proizvodu, pa su spojili ovu lutku sa umetnošću tako što su kreirali seriju Barbika pod nazivom „Fine Art Barbies“. Lutke su dizajnirane tako da podsecaju na slike Leonarda da Vinčija, Gustava Klimta i Vinsenta Van Goga.

 

Autorka: Jovana Nikolić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here