Besplatna autorska vođenja kroz izložbu “Jugo, moja Jugo”

  Autorska vođenja kroz izložbu “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”, o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj održavaju se svake poslednje subote u mesecu u 13.00 časova tokom trajanja izložbe. Za posetioce ovog programa ulaz u muzej je slobodan.

  U subotu 28. januara kroz izložbu vodi Tatomir Toroman, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, koautor izložbe.

  Jugo moja Jugo
  Na čelu stručnog tima izložbe Jugo, moja Jugo su: Aleksandra Momčilović Jovanović i Tatomir Toroman, kustosi, etnolozi-antropolozi (Muzej istorije Jugoslavije) i Ljubomir Bratić, politički filozof i aktivista (Beč). Saradnici na projektu su Vladimir Ivanović, istoričar (Berlin), Rudiger Rosig, sociolog i novinar (Berlin), Vesna Đokić, istoričarka (Arhiv Jugoslavije), Boris Kralj, umetnik i fotograf (Berlin) i Marija Dragišić, etnološkinja (Republički zavod za zaštitu spomenika kulture).

  Po prvi put u domaćoj muzejskoj praksi, izložba Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče obrađuje ovu temu u želji da osvetli segment manje-više negirane istorije ljudi, koji su sterotipizirani i kojima je osporavana uloga u kulturnom i privrednom razvoju Jugoslavije. Muzejskoj interpretaciji prethodila su terenska i arhivska istraživanja, a razumevanju kompleksnosti fenomena pomogli su brojni radnici na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj deleći svoja sećanja i njima značajne predmete.

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here