Besplatna autorska vođenja kroz izložbu „Jugo, moja Jugo“

Autorska vođenja kroz izložbu „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“, o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj održavaju se svake poslednje subote u mesecu u 13.00 časova tokom trajanja izložbe. Za posetioce ovog programa ulaz u muzej je slobodan.

U subotu 28. januara kroz izložbu vodi Tatomir Toroman, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, koautor izložbe.

Jugo moja Jugo
Na čelu stručnog tima izložbe Jugo, moja Jugo su: Aleksandra Momčilović Jovanović i Tatomir Toroman, kustosi, etnolozi-antropolozi (Muzej istorije Jugoslavije) i Ljubomir Bratić, politički filozof i aktivista (Beč). Saradnici na projektu su Vladimir Ivanović, istoričar (Berlin), Rudiger Rosig, sociolog i novinar (Berlin), Vesna Đokić, istoričarka (Arhiv Jugoslavije), Boris Kralj, umetnik i fotograf (Berlin) i Marija Dragišić, etnološkinja (Republički zavod za zaštitu spomenika kulture).

Po prvi put u domaćoj muzejskoj praksi, izložba Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče obrađuje ovu temu u želji da osvetli segment manje-više negirane istorije ljudi, koji su sterotipizirani i kojima je osporavana uloga u kulturnom i privrednom razvoju Jugoslavije. Muzejskoj interpretaciji prethodila su terenska i arhivska istraživanja, a razumevanju kompleksnosti fenomena pomogli su brojni radnici na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj deleći svoja sećanja i njima značajne predmete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here