Bespovratna sredstva za samozapošljavanje

Na osnovu Ugovora o pružanju usluga na projektu „Podrška opštinama u poboljšanju socijalne uključenosti kroz zapošljavanje ranjivih i marginalizovanih grupa“ koji finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES, Centar za socijalnu politiku u saradnji sa Edukacionim centrom objavljuje JAVNI POZIV za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje u cilju ekonomskog osnaživanja ranjivih i marginalizovanih grupa na teritoriji sledećih lokalnih samouprava: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Brus, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Crna Trava, Doljevac, Gadžin Han, Ivanjica, Knjaževac, Kuršumlija, Lebane, Leskovac, Medveđa, Merošina, Novi Pazar, Nova Varoš, Piboj, Prijepolje, Preševo, Prokuplje, Raška, Sjenica, Surdulica, Svrljig, Trgovište, Tutin, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Žitorađa.

Bespovratna sredstva

Osnovne informacije

Bespovratna sredstva za samozapošljavanje namenjena su isključivo nezaposlenim licima prijavljenim na evidenciju nezaposlenih kod Nacionalne službe za zapošljavanje koji pripadaju kategoriji teže zapošljivih, i to:

 • mladi do 30 godina,
 • viškovi zaposlenih, 
 • pripadnici romske nacionalne manjine, 
 • nezaposlena lica starija od 50 godina, 
 • osobe sa invaliditetom i 
 • nisko kvalifikovana ili nekvalifikovana lica (pod uslovom funkcionalne pismenosti). 

Žene i samohrani roditelji se dodatno boduju.

Bespovratna sredstva za samozapošljavanje u opremi dodeljuju se nezaposlenim lica sa najboljim biznis planovima, i to u iznosu do 3.000,00 evra, protivvrednost u dinarima na dan nabavke opreme potrebne za otpočinjanje poslovanja. Ukupan budžet za dodelu bespovratnih sredstava iznosi 81,000.00 evra.

Pravo na bespovratna sredstva za samozapošljavanje, nezaposleno lice može ostvariti ukoliko planira pokretanje poslovanja u oblasti:

 • proizvodnje/proizvodnog zanatstva
 • prehrambene industrije (prerade hrane)
 • uslužnih delatnosti

Pravo na dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje može ostvariti nezaposleno lice ako je:

 • Podneo prijavu sa biznis planom najkasnije do petka, 9. decembra 2016. godine (obrazac Prijave sa biznis planom je moguće preuzeti na internet stranici www.csp.org.rs odnosno u kancelariji Edukacionog Centra na Masarikovom Trgu br. 32 u Leskovcu);
 • Sa državljanstvom Republike Srbije sa obaveznim prebivalištem na teritoriji navedenih opština u uvodnom delu Poziva
 • Pripadnik neke od teže zapošljivih kategorija navedenih u delu Osnovne informacije.

U cilju informisanja svih zainteresovanih kandidata/kinja biće organizovani informativni dani, i dodatno će biti omogućena podrška konsultanata u pripremi prijava za izradu biznis planova.

Informativni dani biće održani od 14. do 21. novembra 2016. godine u periodu od 12,00 do 16,00 časova, gde će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija u uslovima Javnog poziva. Informacije o tačnim terminima i mestima održavanja informativnih dana biće dostupne na sajtu i fejsbuk stranici Centra za socijalnu politiku i Edukacionog centra, kao i na fejsbuk stranici programa Evropski PROGRES.

Podrška konsultanata biće omogućena u pripremi prijava sa biznis planovima u periodu od 14. do 30. novembra 2016. godine, koja može biti zahtevana pozivom na 016/215-413 ili zahtevom upućenim na e-mail [email protected] 

Način podnošenja prijava

Prijava sa biznis planom popunjava se na računaru ili štampanim slovima, a podnosi se lično ili  poštom Edukacionom centru, na adresi Masarikov trg 32, Leskovac, sa naznakom PRIJAVA NA JAVNI POZIV ZA PODRŠKU SAMOZAPOŠLJAVANJU.

Prijave moraju biti poslate do petka, 9. decembra 2016. godine, što će se utvrditi na osnovu poštanskog pečata.

Više o detaljima poziva i obrazac Prijave sa biznis planom potražite na adresi: csp.org.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here