Biblioteka na šinama u moskovskom metrou

Književni voz počeo je da saobraća jednom od linija moskovskog metroa. Na zidovima njegovih vagona naslikane su police biblioteke, kao i citati svetskih klasika.

Voz-biblioteka je 23. decembra prvi put izašao na svoju trasu. Zidovi njegovih vagona napravljeni su u vidu polica biblioteke sa citatima poznatih pesnika i pisaca proze, kao i pasusima dela svetske klasične književnosti. Putnici na Kaluško-Rižskoj liniji prestoničkog metroa mogu uživati u ovoj ekspoziciji.

Na ovom mestu svako ko želi može da „skine“ knjige iz ličnih biblioteka popularnih pisaca. Oni će, takođe, najavljivati stanice i preporučivati svoja dela. Ovde su čak i mape metroa neobične – posebnim bojama su obeležene stanice na kojima se nalaze spomenici književnosti. Na ovakav način će se prestonički metro pretvoriti u književni klub.

Pored toga, na dan puštanja ove linije u funkciju, na kasi moskovskog metroa mogle su se naći specijalne dvodnevne karte na kojima su putnici mogli da pročitaju redove iz dela Samuila Maršaka (Samuil Яkovlevič Maršak) u metrou. Pesma je bila podeljena na četiri dela i onaj ko je prvi sastavio svih osam stihova dobio je knjigu na poklon.

Izvor: kudago.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here