Bili smo tamo: Izveštaj sa Rhodes Youth Forum

Na predivnom grčkom ostrvu na jugu Egejskog mora – Rodosu, okupili su se mladi iz preko 40 zemalja kao učesnici Rhodes Youth Forum-a.  Međunarodni pokret Youth Time je ogranizovao peti  po redu forum, koji je, prema komentarima  predavača  i učesnika, nadmašio sva oćekivanja. Dobro osmišljen program, eminentni predavači, učesnici iz celog sveta, predivno vreme i puno pozitivne energije su obeležili ovaj Forum.

Tokom ova četiri dana, mladi su predstavili svoje projekte u tri oblasti:

  • – društveno preduzetništvo,
  • – diplomatija,
  • – moderno obrazovanje.

Stručnjaci i organiizatori  su ocenjivali projekte i odabrali najbolje kojima će pružiti finansijsku podršku za realizaciju zahvaljujucu fondu organizacije Youth Time i sponzora.  Prema rečima predsednice YT Julije Kinaš, oni će obezbediti 70% sredstava za realizaciju, dok će predlagači projekta biti u obavezi da pokriju ostalih 30%.

Neke od predavanja, koje su imale formu opuštenog razgovora eksperata i učesnika, poput „How to sall the idea“ ili tema informacionog rata su privukle najveću paznju učesnika. Neki od eksperata koji su učestvovali na ovim intereaktivnim predavanjima su Vladimir Jakunjin, direktor Ruskih železnica i  Rolf Smid Holc, bivši generalni direktor Sony-a, koji su podelili  sa učesnicima svoje dugo i bogato iskustvo.

Organizatori su želeli da za petogodišnjicu postojanja Foruma mladim učesnicima ponude jedinstvenu priliku da se upoznaju i učestvuju u zajedničkim radionicama sa učesnicima World Public Foruma, koje za cilj imaju razmenu ideja i iskustava. Govorilo se na temu stogodišnjice Velikog rata, njegovog uticaja na naš život danas i toga šta se promenilo u smislu situacije u kojoj se svet nalazi sad, i u kojoj se nalazio pre 100 godina.

Način na koji se informacije koriste, brzina prenosa informacija, tačnost, zloupotreba i manipulacija su ono što su učesnici istakli kao osnovnu razliku. Ljudi imaju priliku da saznaju više o konfliktima i mogu pratiti događaje u realnom vremenu, a u isto vreme mogu biti obmanuti zbog medijskog senzacionalizma i propagande. Obrazovanje, tolerancija, odabir mudrih i odgovornih lidera može biti način na koji će se sprečavati budući konflikti.

PortalMladi po drugi put izveštava sa edukativnih događaja koje organizuje YT. OVDE možete pročitati naš izveštaj iz letnje skole iz Sijene. Uskoro ćemo vam preneti iskustva tri eminentna stručnjaka sa kojima smo razgovarali na temu pokretanja svog biznisa. Takođe, ovih dana možete očekivati i video snimak sa najinteresantnijim detaljima sa Foruma na Rodosu.

Više informacija o ovom i budućim projektima možete pročitati na sajtu http://www.youth-time.org/.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here