Sedam filmova oktobra

Pogledaj – lista za oktobar mesec donosi nam 7 naslova, jer je deset filmova „mnogo“, a pet „malo“. Redakcija vam je pripremila listu bajkovitih naslova i zapleta. Spremite se za još jedan povratak u detinjstvo i za neobične avanture još neobičnijih junaka.

Čarobnjak iz Oza (1939)

Iako je ove godine proslavio 75 godina od svoje premijere, film “Čarobnjak iz Oza” i danas ima svoju vernu publiku. Prema mišljenju mnogih, ovaj film je jedan od deset najboljih filmova svih vremena. Snimljen prema knjizi Lajmana Frenka Bauma, sa Džudi Garland u naslovnoj ulozi, ovaj film je osvajao bioskopska platna, televizijske ekrane, i što je najbitnije, srca svih gledalaca.Zajedno sa Doroti, stazom od žute opeke su prošle generacije i generacije. Odrastali smo i učili se da ne odustajemo od snova, da “o srcu ne treba suditi po tome koliko voli, već koliko je voljeno”. Kao decu su nas oduševljavale avanture Doroti i njene družine, plašili smo se Zle veštice sa Zapada i zadivljeno gledali u Glindu, prelepu dobru vešticu sa Severa. Kasnije, kada bismo se vratili ponovo u čudesni Oz, oduševljavale bi nas neke od najvećih životnih istina:

“Imaš mnogo hrabrosti, siguran sam.”, odgovorio je Oz. “Samo treba da imaš samopouzdanje. Ne postoji živo biće koje se ne plaši kada je suočeno sa opasnošću.Prava hrabrost je kada se suočiš sa opasnošću kada si uplašen, a takvu hrabrost ti imaš u izobilju.”

“Srca nikada neće biti praktična, sve dok ne postanu neslomljiva.“

“Nema mesta kao što je dom.”

Kuka (1991)

Film o kapetanu Kuki i odraslom Petru Panu – zvuči zanimljivo! Sa neprevaziđenim Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi ovaj film povešće vas nazad u Nedođiju i dečačku avanturu. Neobično putovanje i borba počinju kada Kapetan Kuka (Dastin Hofman) kidnapuje decu odraslog Petra. Petar mora da se vrati u Nedođiju i spasi svoje mališane, a to je moguće samo ako povrati svoj mladalački duh. U tome će mu pomoći stari prijatelji, a među prvima svadljiva Zvončica, koju maestralno tumači Džulija Roberts.

Začarana Ela (2004)

Ela je od rođenja pod kletvom bespogovorne poslušnosti. Osuđena da sluša naređenja svih iz svoje okoline, ova neobična junakinja će vas povesti u zemlju džinova i vilenjaka i u jednu uzbudljivu i duhovitu avanturu. U ovom bajkovitom filmu prepoznaćete poslušnost Pepeljuge i  zanosnost princa za kojim žude sve devojke u kraljevstvu, ali ovi junaci nimalo ne liče na pozante junake. Karakterna, pomalo tvrdoglava, ali pre svega željna svoje slobode, Ela će na svom putu do kume–vile upoznati neobične stanovnike svog kraljevstva. Njen put do oslobođenja od kletve promeniće mnoge živote, a najpre život princa Šara i nje same. U glavnim ulogama: En Hatavej i Hju Dansi.

Dadilja MekFi (2005)

Fantastična i bajkovita priča o neobičnoj i pomalo zastrašujućoj dadilji MekFi neodoljivo podseća na čuvenu Meri Popins. Ali dadilja MekFi nije nimalo mila i savršena kao Meri: pojavljuje se sa grmljavinom i olujom, gotovo niotkuda, da usred noći smiri vragolaste mališane – decu Braun. Kada gospodin Braun ostane bez svoje voljene supruge, u porodici i kući nastaje pravi haos. U jednoj od prvih scena filma iz agencije za dadilje ga obaveštavaju da za njegovu decu više nema dadilja – sve su već bile u domu Braunovih i sve su pobegle glavom bez obzira. Sedam plavokosih anđelčića ne trpe disciplinu i ograničenja, kuća u kojoj oni žive je poput fabrike za nestašluke – sve dok se ne pojavi dadilja MekFi. Mali Braunovi će pokušati da joj se suprotstave i da je svojim uobičajenim ponašanjem oteraju iz kuće. Ono što ne znaju jeste to da ona nije obična dadilja. Kako bude prolazilo vreme, njen boravak u kući Braunovih menjaće ponašanje dece, a sa tim promenama na bolje, njeno neobično ružno lice biće sve manje ružno. Ova duhovita i topla priča o odrastanju vratiće vas u detinjstvo i sigurno izmamiti osmehe na lice. Scenario za film napisala je glumica Ema Tompson, koja tumači glavnu ulogu.

 

Snežana i lovac (2012)

U 2012. godini imali smo priliku da pogledamo dva filma snimljena prema poznatoj bajci “Snežana i sedam patuljaka”. Pored romantične komedije  “Ogledalce, ogledalce”  sa Džulijom Roberts u ulozi zle i iskompleksirane kraljice, iz Holivuda je stigla prava avantura “Snežana i lovac”. U ovom filmu će vas iznenaditi obrt u prepoznatljivom zapletu. Sve je naizgled isto: Snežana živi sa zlom maćehom u istom kraljevstvu i zamku, kraljica naređuje lovcu da ubije princezu, on odvodi Snežanu u šumu i ne ubija je, ali posle toga, njih dvoje se ne rastaju. Ova priča nam otkriva jedno neobično prijateljstvo i snagu kojom se dobro suprotstavlja zlu. U glavnim ulogama su Kristen Stjuart kao Snežana, Kris Hemsfort kao Lovac i Šarliz Teron kao Zla kraljica.

Malifecient (2014)

Još jedna uzbudljiva Diznijeva priča nam je ovog leta stigla u bioskope. “Malifecient” ili “Grdana” je priča o jednoj od najzlobnijih čarobnica koju smo sreli u svom najranijem detinjstvu. Iz bajke o Uspavanoj lepotici, zajedno sa stogodišnjom kletvom sna, Grdana nam dolazi u potpuno drugačijem ruhu. O neobičnoj vili, odjedanput, možemo da saznamo sve. Od njenog detinjstva, odrastanja, prvih prijateljstava i ljubavi do onih dana koje svi poznajemo: kada se sa pakosnim pogledom i čuvenim rogovima zaustavi nad kolevkom princeze Aurore. Posle zanimljive priče o “Snežani i Lovcu”, Holivud nam nudi još jednu bajku sa drugačijim početkom, trajanjem i završetkom. Ovo je bajka obučena u novu bajku i priča o tome kako se zlo na ovom svetu ne rađa, već postaje. Neobičnu vilu je divno tumačila poznata glumica Anđelina Džoli.

Lepotica i zver (2014)

Najnovija ekranizacije jedne od najlepših bajki jeste verzija francuskog reditelja Kristofa Gansoa, sa čijom je premijerom naša publika imala prilike da se susretne u martu ove godine. Raskošna francuska ekranizacija govori o moći ljubavi koja opstaje uprkos razlikama i o njenom sukobu sa materijalnim vrednostima, sto je jedna od univerzalnih i uvek aktuelnih tema, i inače svojstvenih bajkama, ali ono što je karakteristično za ovaj film to je način na koji je već dobro poznata priča ispričana. Ovo ostvarenje, namenjeno svim generacijama, vizuelno bogatim čine, između ostalog, odlično primenjeni kompjuterski efekti, bogata scenografija, raskošni kostimi… Glavne uloge imaju Vinsent Kasel i mlada Lea Sejdu , koja je jednu od glavnih uloga imala i u kontroverznom i izuzetno uspešnom filmu „Plavo je najtoplija boja“, nagrađenom 2013. godine Zlatnom palmom na filmskom festivalu u Kanu.

Redakcija sajta Portal Mladi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here