Suveniri – blago svake zemlje

Sigurno ste bar jednom u rodnom gradu sreli turistu koji neumorno slika, u želji da uhvati što bolji kadar, čime bi kasnije dočarao lepote mesta u kome je. Zahvaljujući fotografijama, oživljavamo uspomene i sećanja, a sve one sitnice koje smo poslednjeg dana odmora kupili, podsećaju nas na to.

Suveniri – blago svake zemlje, koje u minijaturnom obliku, zadovoljavaju najrazličitije potrebe turista. Osmeh i radost, nakon poklanjanja istih, nemerljivi su sa novcem koje smo na njih utrošili.

Suveniri

Reč suvenir potiče iz francuskog jezika i označava sećanje. U nemogućnosti da se pronađe još neki sinonim, ovaj termin je preuzet i postao univerzalan u svetu za blago „za poneti“. Često su to standardni predmeti, poput razglednica, salveta, magneta ili staklenih kugli sa prikazom neke od atrakcije grada.

Možemo napraviti različite kolekcije naizgled istih, a posve različitih suvenira. Sa izborom pravih, biramo i uspomenu koja će nam probuditi sećanja. Zato je teško u masi kvalitetnih proizvoda, izdvojiti nekoliko jedinstvenih i specifičnih, ali vredi pokušati.

Kada se spomene Srbija, prvo na šta se pomisli jeste hrana – namirnice priznate u svetu. Tu se misli na zlatiborsku pršutu, sir i kajmak, belopalanačke banice, pirotske kobasice, leskovački roštilj i ajvar, novopazarski sudžuk, banatske paprikaše i sataraše, vojvođanske rogače i štrudle, ali i slatke proizvode poput meda, džema i slatkog od različitog voća. Flaše domaćih sokova, rakija i vina su popularni kod turista.

Stare zanatlije i seljaci čuvaju tajnu pravljenja predmeta od gline i vune ( džempera, čarapa, šalova, kapa ), rezbarenja drveta, narodne nošnje karakteristične za svaki kraj naše zemlje, zajedno sa instrumentima bez kojih se srpsko veselje ne može zamisliti. Tako su nastali i običaji i kultura Srba iz različitih delova zemlje. Zahvaljujući njima, pridaje se veliki značaj stvarima koje bi bile nevidljive ili ne dovoljno interesantne turistima, a svakako vrede pažnju. Upravo muzika, pesma, kultura življenja ostaje u sećanju turista koji ih rado prepričavaju svuda u svetu.

A šta vredi kupiti? Evo moje liste:

U zavisnosti od kraja u kome ste i kolekcija koje svakim putovanjim upotpunjujete, moja preporuka su makete i minijature. Figurice koje lepo upotpune svaki prostor, čine ga jedinstvenim i prepoznatljivim, a obično ne koštaju mnogo. Ono što bih izdvojila jeste minijatura starih kočija u Vojvodini ili savremenog Fiata u Kragujevcu, seljake u narodnoj nošnji sa intrumentima koje prikazuju delić sabora u Guči, figure cara Konstantina i carice Jelene u Nišu, makete rimskih utvrđenja i turskih tvrđava, srednjevekovnih manastira i crkava, stare ribarske čamce ili kućice u kojima su odrasli Vuk Karadžić, Vojvoda Mišić i drugi.

Ukoliko ste ljubitelj prirodnih lepota, izaberite umetničku sliku na kome je prikazan salaš, stara srpska farma ili mirna reka. Cveće, šišarke, borove grančice, lavanda i jorgovan pravi su izbor suvenira koji možete nabrati i prikazati ga u svojoj kući u vidu unikatno napravljene ikebane. Svećnjaci i mirisni štapići mogu upotpuniti svaki trenutak radosti, pa je dovoljno uz malo mašte i para, stvoriti jedinstven poklon sa putovanja po Srbiji. Sigurna sam da će onaj kome ga budete poklonili biti i više nego zadovoljan, a Vi ponosni na sebe i mesto koje ste posetili.

Neka naredno putovanje po našoj maloj zemlji, otpočne magijom koju stvara njen narod, pesma i igra, tradicija i običaji. Ono što nas najbolje dočarava ponećete sa sobom u srcu, a sve one male stvari kojima ćete upotpuniti životni prostor, neka budu samo podsticaj da se ovde vratite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here