Sjajne glumačke transformacije

Kažu da su za velikog glumca ključne dve osobine: strast i posvećenost. U vremenu u kojem se filmovi štancaju kao na traci, a kompjuterski efekti uzimaju primat nad glumačkim umećem, ipak je ostalo prostora za prave glumačke bravure.

Kako bi glumac dobro izneo ulogu, bitno je da što više „uđe“ u lik koji tumači. Ovo nekada i nije baš tako lako, ali to je valjda ono što razdvaja dobre od loših glumaca.

Vigo Mortensen je tumačeći ulogu Aragorna u filmu Gospodar Prstenova: Dve kule polomio dva prsta na stopalu. Naime, Morgensen je tokom jedne scene šutnuo glavu mrtvog Orka.

Od jačine udarca doživeo je prelom dva prsta, ali nije izašao iz lika, već je uz bolan krik pao na kolena i odradio scenu do kraja. Isti glumac je kako bi što bolje razumeo lik Aragorna, nosio mač svuda sa sobom i odbijao da nosi odeću drugačiju od one koju bi nosio njegov lik u filmu.

Kristijan Bejl najpoznatiji je po ulozi Betmena u istoimenoj trilogiji Kristofera Nolana. Međutim, Bejl je poznat kao veoma posvećen glumac, koji je na sve spreman za dobru ulogu. On je tako za potrebe filma Mašinista izgubio skoro 30 kilograma! Da bi smršao dovoljno za ovu ulogu, on je živeo samo na kafi i jabukama.

Ništa manje posvećena svojoj ulozi u filmu Monstrum nije bila Šarliz Tejron. Ona se za potrebe filma ugojila 15 kilograma, a njena sjajna interpretacija prostitutke i serijskog ubice u ovom filmu donela joj je Oskar za najbolju žensku ulogu.

Uloga Džokera u filmu Mračni vitez obeležila je karijeru tragično preminulog Hita Ledžera. Da bi u potpunosti shvatio lik psihopate, Ledžer se na mesec dana zatvorio u hotelsku sobu! Tokom ovog perioda, glumac je odbijao bilo kakav vid komunikacije sa drugim ljudima.

On je za tih mesec dana vodio dnevnik u koji je zapisivao reči koje su mu dolazile u trenucima najveće samoće. Dobar deo ovog dnevnika ušao je u film Mračni vitez. Fenomenalni Ledžer je za ovu ulogu posthumno nagrađen Oskarom za najbolju mušku sporednu ulogu.

Jedini trostruki dobitnik Oskara za glavnu mušku ulogu Danijel Dej-Luis svakoj ulozi pristupa posvećeno i studiozno. Za film Poslednji Mohikanac gde igra Indijanca, ovaj glumac je otišao korak dalje. Da bi shvatio način života indijanskog naroda tokom XVIII veka, Dej-Luis se posvetio životu van civilizacije u šatoru, preživljavajući od onog što ulovi i upeca! Čak je naučio i da sam napravi kanu od drveta.

Možda je ipak šampion transformacija bard Holivuda Robert De Niro. On je za ulogu u filmu Kum 2 proveo skoro godinu dana živeći na Siciliji, kako bi što bolje shvatio društvene prilike na tom ostrvu. Zbog filma Taksista, De Niro je čak izvadio i zvaničnu taksi dozvolu i neko vreme proveo taksirajući po Njujorku! Između ostalog za potrebe filma Njujork, Njujork naučio je i da svira saksofon.

Vrhunac De Nirove volje za transformacijom ipak je činjenica da je za potrebe filma Rt straha platio stomatologu 20.000 dolara da uništi njegove zube. Prema sopstvenom priznanju, na ovakav čin se odlučio kako bi verodostojno prikazao lik dugogodišnjeg robijaša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here