Blud, razvrat ili tradicija – Karneval u Riu

U februaru sve staje u Riu na sedam dana. U zemlji sa sto osamdeset miliona stanovnika sve oči su uprte u aveniju Marques de Sapucai. Sve je podređeno zabavi i opuštanju i Sambodrom može da krene!

Kaneval. Izvor: superodmor.rs

Mada neki laik može lako da pomisli da je ova parada, obična šarada i kič, ali varaš se prijatelju. Karneval predstavlja paradu najboljih škola sambe u Brazilu i samo odabranih dvanaest dobija šansu da zanjiše kukovima pred publikom. Ovaj događaj se prenosi u nekoliko zemalja sveta, pošto je ovo jedinstven događaj gde možeš videti vrhunske plesače, najblještavije kostime, najbučniju muziku, ogromnu gužvu, i naravno, najbolje lopove.

Ples. Izvor: ocdn.eu

Rezervacija hotela je obavezna, nekoliko meseci unapred, kao i karta za sambadrom, a ako čekaš poslednji trenutak, platićeš papreno.

Kostim. Izvor: hrvatska.hr

 

Kako zapravo funkcioniše ta mašinerija?

Za početak, to nije samo puko đuskanje na ulici, već isplaniran događaj do tančina, u kojem se tačno zna ko šta radi. Svaki učesnik ima svoj kostim i ulogu koju je pripremao i uvežbavao godinu dana. Svaka škola sambe izabere temu kojom će se predstaviti na karnevalu. To su obično poznata ličnost, deo brazilske istorije, prirodni fenomen ili istorijska epoha. I sve one predstavljaju paradirajuću, već  unapred pripremljenu rutu.

Deo atmosfere. Izvor: opusteno.rs

Na čelu kolone je glavna grupa koju obično predstavljaju dobro uvežbani bubnjari ili ogromni šleperi sa jakim zvučnicima i pevačima na vrhu. Za njima se kreću učesnici svih škola, a to je poprilično velika gomila, s obzirom da jedna škola u proseku ima od 3000 do 5000 učesnika.

Plesačica. Izvor: muskimagazin.com

Aliiiiiii,

Privlačnost karnevala se upravo krije u mnoštvu razgolićenih lepotica koje senzualno plešu na ulicama. U ritmu vatrene sambe, ljuljaju kukovima i grudima, a to je prizor koji se ne propušta. Ovaj festival moze slobodno da se nazove i parada hiperseksualnosti, jer sve vrca od golih savršeno izvajanih muških i ženskih tela, koja mame i zavode. I postoji jedno pravilo kada je kostim u pitanju “što manje, to bolje”.

Karneval. Izvor: novosti.rs

Rezultat toga je u proseku 72.000 posetilaca na paradi, što je sasvim solidna cifra.

Zato svi pravac Brazil!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here