Bookvica – portal mladih književnih kritičarki i kritičara

Bookvica predstavlja platformu čiji je cilj širenje kulture u vidu interaktivne baze različitih multimedijalnih sadržaja, kojima će se širem auditorijumu približiti dela savremene svetske i domaće književnosti.

BookvicaNa portalu se posebna pažnja posvećuje književnosti za decu i mlade. Sve ovo je proizišlo iz želje da se osnaži pozicija književne kritike i dijaloga na kulturnoj sceni Srbije, kao i da se iskoriste mogućnosti multimedijalnog izražavanja, naročito među mladima.U okviru portala je tokom 2016. godine realizovan i projekat Pročitaj me, koji je dobio nagradu Superste.

Autori i autorke sadržaja portala su neafirmisani mladi kritičari i kritičarke, koji upravo ovde (neki od njih po prvi put) imaju priliku da kritikuju savremenu produkciju: „Za mene je veoma važno što internet portal bookvica.net postoji kao platforma koja omogućava mladim kritičarkama i kritičarima da sa svojim, za neke od nas prvim, kritičkim tekstovima izađu u javni prostor. Mislim da će ovaj portal uskoro biti pun kvalitetnih argumentovanih tekstova mladih autorki i autora koji baš zato što tek počinju, još uvek ne moraju prezati od kojekakvih autoriteta ili autocenzura karakterističnih za relativno male književne scene kao što je ova naša postjugoslovenska”, rekla je za Portal mladi Irena Jovanović, jedna od mladih kritičarki.

U planu je još i postavljanje novih kategorija, jer će se osim kritika, objavljivati i eseji, prikazi, tekstovi sa temom kritičkog čitanja lektire. Intervjui sa književnim i drugim kulturnim delatnicima o aktuelnim temama povezanim sa književnošću, takođe će doprineti dinamičnosti portala. Dominantne teme biće i kritičko sagledavanje tendencije na književnoj sceni, položaj autorki, mesto dečije književnosti, pa i preporučivanje dela savremene proze.

Projekat prati i radionica kreativnog čitanja i kritičkog pisanja, koju drži jedna od vodećih realizatorki projekta Bookvica, Nađa Bobičić. Cilj ove radionice jeste da se njeni polaznici uče pristupanju književnosti iz različitih uglova, kao i pisanju različitih žanrova — kritika, eseja, novinskih tekstova, kritika kritike itd. Ti tekstovi se potom objavljuju na portalu.

Irena, koja je takođe i polaznica radionice dodaje: „Čini mi se još važnijim to što se na radionicama sve bolje upoznajemo sa savremenom regionalnom književnom scenom, uključujući i omladinsku književnost i književnost za decu, što se književnošću ne bavimo i ne trudimo se baviti sa neke „neutralne” ideološke pozicije i što se na isti način bavimo i kritikom kritike.”

Sve je ovo jedan vid značajne podrške za mlade kritičare i kritičarke, jer im daje prostora da iznesu svoje mišljenje o savremenoj književnoj produkciji. Mišljenje koje je nezavisno, koje je lično i što je najvažnije, potkrepljeno. Upravo u vezi s tim, još jedna od mladih kritičarki Bookvice, Jelena Lalatović zaključuje: „Notorna je činjenica da je književna i kulturna scena u Srbiji i regionu preplavljena klanovskim podelama, mačizmom, seksizmom, prevaziđenim poetikama. Književna kritika da bi bila saveznica književnosti, a ne izdavačkih klanova mora biti, kako joj samo ime kaže, bazirana na kritičkom čitanju. Portal Bookvica je platforma koja mladima daje mogućnost za takvu vrstu bavljenja književnošću.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here