Buđenje ranog proleća – putovanja

Putovanja su kroz istoriju menjala svoj smisao i karakter. Ipak, ono što je ostalo nepromenjeno jeste čovekova radoznalost, želja za boljim uslovima života, za saznanjem i otkrivanjem nepoznatog.

Počelo je kao promena mesta boravka zbog neplodnog zemljišta, nepovoljnih klimatskih uslova ili ratobornih suseda. Nastavljeno je ekspedicijama radi otkrivanja nepoznatih predela i osvajanja teritorija. Potom je usledilo doba kada su putovanja zbog narušenovlja zdravlja, rekreacije i odmora mogli da priušte isključivo privilegovani slojevi društva dok je danas turističko putovanje dostupno skoro svakome.Od 19. veka kada je prvi put upotrebljen termin turizam do sada mnogo toga se promenilo u načinu putovanja. Veliki je izbor turističkih agencija, aranžmana, prevoznih sredstava, prevoznika i vrsta putovanja koje možemo odabrati.

Informacije o destinacijama su na jedan klik od nas. Postoji mogućnost kombinovanja različitih elemenata turističkog  aranžmana, kao i ogranizovanje ili kreiranja sopstvenog prema individualnim potrebama.

Međutim, čini se da  je jednim delom i dalje aktuelno ono što je Herman Hese napisao „O putovanju“  početkom 20. veka:

„O tome kako bi moderan čovek trebalo da putuje postoji mnogo knjiga i knjižica, ali koliko ja znam, nema ni jedne dobre. Kada neko kreće na putovanje trebalo bi, konačno, da zna šta radi i zašto to radi. Današnji varošanin to ne zna. On putuje zato što je leto u gradu suviše vrelo. On putuje zato što se nada da će promenom vazduha, gledanjem druge okoline i ljudi da se odmori od umornog rada. On putuje u planine jer ga s nejasnom željom muči nerazumljiva čežnja za prirodom, za zemljom i rastinjem; on putuje u Rim jer to spada u obrazovanje. Ali, uglavnom putuje zato što putuju njegovi rođaci i komšije, zato što posle može o tome da priča i da se s tim razmeće, zato što je to moda i zato što se posle toga kod kuće opet oseća tako lepo i prijatno.“

Sigurno je da:

„Poezija putovanja nije u odmoru od svakodnevnice, rada i ljutnje, nije u slučajnim susretima sa drugim ljudima i posmatranju drugih slika. Ona se ne nalazi ni u zadovoljavanju radoznalosti. Ona je u doživljavanju, što znači obogaćivanju, u organskom primanju novostečenog, u povećanju našeg razumevanja jedinstva u raznovrsnosti, velikog tkanja zemlje i čovečanstva, u ponovnom pronalaženju starih istina i zakona pod sasvim novim okolnostima.“

Bilo gde da idete, važno je da znate i ne zaboravite odakle ste pošli.

Koga god da upoznajete, najpre upoznajete sebe i uvek se sebi vraćate. Na putovanju stičete znanja, iskustva i poznanstva.

Ako budete umeli pažljivo da tražite, gledate i razumete doživljeno bićete istinski bogatiji kada se vratite.

Poseta nekom mestu jedinstvena je prilika da se stekne slika o ljudima koji tu žive i načinu na koji žive.

Vođeni ovim mislima i stavom da Srbija kao turistička destinacija može da ponudi mnogo onima koji tragaju za umetnošću putovanja, u želji da zajedno upoznajemo čari Srbije, da uočavamo lepotu predela, običaja, kulture i iste predstavimo drugima, portal Mladi pokreće rubriku koja će se baviti pitanjima domaćeg turizma.Nadamo se da će nam na zajedničkom putovanju, u rubrici „Kompas kaže Srbija“  poći za rukom da na jedan novi način doživimo Srbiju i obogatimo sebe.

1 COMMENT

  1. Lep tekst za upoznavanje sa rubrikom. Nikad ne treba zaboraviti da nam putovanja donose sreću, ne destinacija. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here