Sećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije

 

Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu, odžana je na Kosančićevom vencu u Beogradu. Okupljenim građanima su se obratili v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Svetlana Jančić, književnik i dopsini član Srpske akademije nauke i umetnosti Miro Vuksanović i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

 

Na današnji dan pre sedamdeset i tri godine počinjen je jedan od najvećih zločina nad pokretnom kulturnom baštinom u Evropi, bombardovana je Narodna biblioteka Srbije. Bombe su uništile knjižni fond od 500.000 svezaka, kartografsku i grafičku zbirku od 1500 brojeva, više od 1000 srednjovekovnih rukopisnih knjiga, originalne rukopise i vladarske povelje, originalna muzička dela, staru štampu i biblioteke-ostavštine Vuka Karadžića, Đure Daničića i Lukijana Mušickog. Tim povodom na Kosančićevom vencu, mestu gde se nekadala nalazila ova riznica kulturnog blaga Srbije, danas je održana manifestacija Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije.

Prisutnima se obratila v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Svetlana Jančić koja je podsetila građane da je NBS najstarija i najuglednija ustanova kulture u državi i kao takva stecište znanja i pamćenja. „Narodna bilbioteka Srbije je za 182 godine rada delila sudbinu naroda i zemlje i naša je obaveza da vratimo knjigu na Kosančićev venac, da dostojno obeležimo mesto stradanja i da mu udahnemo život, smisao i lepotu“ – istakla je Svetlana Jančić.

Književnik i dopsini član Srpske akademije nauka i  umetnosti Miro Vuksanović je pozvao da se na mestu uništene biblioteke podigne mauzolej spaljenoj knjizi i napomenuo da ovde nije spaljena nijedna sprska reč jer reči ne mogu da gore.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je napomenuo da je na ovom mestu počinjen strašan zločin i da je uništen bogat i raznorodni fond koji je bio svedok dinamične istorije ovih prostora i preplitanja kultura, tradicija, jezika i religija. „Stradanje Narodne bilbioteke Srbije je preraslo nacionalne okvire i postalo univerzalni simbol pokušaja uništenja i zatiranja kulture, umetnosti i nauke“ – istakao je ministar Tasovac. Ministar je izrazio želju da se na istom mestu ponovo zaživi bilbioteka kako bi naša generacija iskupila svoj dug kako prema generacijama pre nas tako i prema generacijama koje dolaze.

 

U umetničkom delu programa pozorišna trupa Dah teatar je izvela performans a okupljeni građani su imali priliku da ostave knjigu na mestu gde se nekada nalazila biblioteka i time simbolično vrate kulturu na mesto koje joj pripada. Dok su pojedini građani razgovarali o tome kako su namenski kupili knjigu  za ovu priliku ili kako su doneli knjigu iz svoje stare porodične biblioteke, mlada pesnikinja Marijana Pilipović je otkrila da je odlučila da na ovo mesto donese svoju zbirku poezije. „Žao mi je što ovakvoj manifestaciji nije prisustvovao veći broj mladih. Mislim da mladi ne poznaju dovoljno istoriju svog naroda, i zato je čitav ovaj deo grada nepravedno zapostavljen iako ima veliki kulturni i istorijski značaj“, rekla je mlada pesnikinja napomenuvši da mali broj mladih uopšte zna da se na ovom mestu nalazila biblioteka i koliki je bio njen značaj.

 

Među gomilom starijih ljudi, izdvaja se grupa mladih. To su strani studenti  koji su došli u Beograd kako bi izučavali srpsku istoriju i kulturu. „Nismo se slučajno našli na ovom mestu, znamo šta se dogodilo na današnji dan i želeli smo da prisustvujemo ovoj manifestaciji. Srpska kultura i istorija su očaravajuće i veoma bogate, pa ih kao takve veoma poštujemo“ – rekli su strani studenti.

Autor: Jovana Nikolić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here