Bursa: biser Bliskog istoka

Bilo da vas zanima istorija, kultura, industrija, ekonomija, trgovina, tradicija ili inovacija, možete pronaći u Bursi, a što je najvažnije ona nudi i prijatno gostoprimstvo, zbog količine prirodnih i kulturnih bogatstava, Bursu mnogi sa pravom nazivaju i biserom Bliskog istoka.

Nekadašnja prestonica Osmanlijskog carstva, zaštićena planinom Uludag, nedaleko od obale Mramornog mora, mesto gde su sahranjene sultanije Hurem i Mahidevran, grad Bursa važi za industrijski i kulturni centar Turske, a njena ekonomija zauzima drugo mesto, odmah posle Istanbula.

BursaVečite gužve na uskim kaldrmama Burse su verovatno zato što ovaj grad broji preko dva miliona stanovnika, što ga čini četvrtim najvećim gradom Turske. Statistike pokazuju da se broj stanovništva povećava za čak 50.000 na godišnjem nivou. Uz to, jako mali broj ljudi odlazi iz odavde, a i što bi kada je broj nezaposlenih nizak, a prosečna plata iznosi oko 13.000 dolara. Takođe, grad vodi računa o beskućnicima za koje se otvaraju državne kuće tokom zime, a uveliko je izgrađen i azil za pse lutalice veličine oko sto hiljada kvadratnih metara.

U centru Burse prostire se Kapali čaršija, dugačka osam kilometara. Čini se kao da je cela čaršija optočena zlatom jer se u svakom izlogu mora naći nešto što sija! Većina izloga ustvari i jesu zlatare, a osim njih nalazi se karakteristična turska svila, kesten i naravno ratluk. U koje god doba dana da se zaputite u čaršiju, naići ćete na puno ljudi, a ukoliko ne probate turski čaj koji se služi na ulicama, kao i da niste bili ovde. Srdačnost grada ogleda se i u tome što ćete uvek dobiti odgovor meštana iako im strani jezici nisu jača strana.

U centru Burse još uvek postoje ostaci Osmanlijskog carstva: kuće stare gradnje, brdovite kaldrme, Saltanat Kapisi – nekadašnja carska ulazna kapija do koje se stiže iz ulice Osman Gazi, brdo Tophane na kojem je Osmanov sin Orhan podigao tvđave, kao i mauzolej Osmanlijske imperije u kojem je očuvana grobnica šest turskih sultana zajedno sa grobnicom Osmana i Orhana Gazija.

Dve najznačajnije i najpoznatije džamije su Velika džamija sa dvadeset kupola, osnovana 1421. godine koju krase kaligrafski ukrasi odnosno posebna tehnika improvizovanog pisanja. Iste godine podignuta je i Zelena džamija u kojoj je sarkofag Mehmeta I. Ona predstavlja oličenje turske arhitekture, ukrašena fajansima, u kompleksu u kojem su medrese, biblioteke i šadrvan za vernike.

Uočljiva je jaka povezanost Burse sa Balkanom. Osim toga što šezdeset posto stanovnika čine upravo balkanci, i sam gradonačelnik Altape je svojim poreklom sa ovih prostora. Svake godine, Bursa organizuje internacionalni pozorišni festival balkanskih zemalja. U to vreme, ceo grad je u znaku festivala jer je kultura možda i najvažniji deo njihove tradicije. On se održava u državnom pozorištu ,,Ahmet Vefik paša“ koje je smešteno u samom centru. Pored toga što broji 350 mesta i što se izvode dve predstave dnevno, sala ovog pozorišta je uvek popunjena.

Najmoderniji skijaški centar sa najdužom žičarom na svetu nalazi se na planini Uludag. Ova žičara je omogućila da se od centra grada do planine visoke 2.453 metara stigne za samo petnaest minuta, a plan je da se sa njom poveže svaki deo grada, uključujući i šezdeset manastira na planini.

Požurite, Bursa čeka na Vas 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here