Čačak se budi: „Pokreni se za budućnost“ – II put

Po drugi put u Čačku će se održati projekat „Pokreni svoju budućnost“ u organizaciji AIESEC kancelarije u Čačku i osnovnih i srednjih škola. Studentski centar Čačak je izašao u susret i obezbedio smeštaj za volontere koji će dolaziti iz inostranstva u grad kako bi, kako osnovcima tako i srednjoškolcima, držali radionice.

Razlog zbog kog se radi ovaj projekat jeste nepristupačnost neformalnog obrazovanja i ujedno nedovoljna informisanost o potrebi za istim, i to je problem koji se često javlja među učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije.

Kroz projekat “Pokreni svoju budućnost”, želja je da se stvori platforma za usavršavanje mladih putem neformalnog obrazovanja u Srbiji. Povezivanje formalnog i neformalnog obrazovanja unapređuje veštine koje su mladima neophodne za lični razvoj, napredak u komunikaciji na maternjem jeziku, komunikaciji na stranim jezicima, kao i veštinama potrebnim za njihovo uključivanje u društvo i donošenje odluka koje direktno utiču na kvalitet života mladih i razvoja društva u celini.

Mladi će učestvovati na radionicama koje će držati volonteri iz inostranstva koji su mlade, pozitivne osobe koje umeju da na najbolji mogući način razviju određene osobine kod osnovaca i srednjoškolaca. Jedna od dobrih strana je što će se volonteri, osnovci i srednjoškolci družiti ukoliko to požele i van radionica i tako saznati mnogo više o drugim kulturama i svoju kulturu predstaviti volonterima koji dođu u „Čikago na Moravi“.

Glavni rezultat koji se očekuje projektom “Pokreni svoju budućnost” jeste smanjenje nezaposlenosti mladih kroz kreiranje platforme za neformalno obrazovanje i aktivizam. Jedna od najvećih vrednosti projekta jeste to što će učenici tokom pet nedelja raditi u internacionalnom okruženju. 

AIESEC je svetska organizacija vođena od strane studenata koja ima preko 80000 članova u preko 120 zemalja i koja ima za cilj da promoviše liderstvo i podstiče mlade da se bave rešavanjem problema koji su prisutni u njihovoj okolini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here