Održan je 3. Americana night: Festival domaćeg „stranog“ i prijatnog zvuka

U dvorani Doma omladine, održan je treći po redu festival Americana night. Festival je posvećen američkom folku pomešanom sa rok indi zvukom. Upravo ovi žanrovi nalaze veliki odziv među našom mlađom publikom, jer asociraju na zvuke koji su tipični za ove krajeve.

Publika je imala priliku da se upozna i sa izvođačima iz regiona, pa je Americana night festival, kao i prethodnih godina bio regionalnog karaktera. Ove godine, svoje numere su beogradskoj publici predstavili Ana Ćurčin, Dukat Stray (Dogg), The Mothership Orchestra, Irena Žilić i Jester’s Play. Veoma mladi, ali neverovatno talentovani ljudi, pokazali su zašto baš ovaj festival mora postati jedan od festivala koje obavezno treba posetiti.

Ono što ga izdvaja od drugih, jeste svakako način na koji svi učesnic izvode svoje numere. Radi se o tzv. back to back izvođenju. U svakom trenutku na bini se nalaze dva benda, koji naizmenično izvode svoje numere. Kako smo mi saznali iza bine, ovaj koncept izvođenja za sve predstavlja veliki izazov, a najviše mu se raduju oni koji nisu imali prilike do sada za ovakve nastupe, jer se na kraju sjajnog nastupa u DOB juče moglo videti da dva benda zajedno odsviraju jednu numeru iako (naizgled, a verujemo i zaista) nikada pre toga to nisu radili zajedno.

Najznačajni partner u organizaciji ovog festivala bila je ambasada SAD, bez koje ovog festivala ne bi ni bilo. Pored ambasade, sami učesnici festivala, ali i svi prijatelji, potpomogli su da se Americana night i održi. Sve je zamišljeno kao projekat jedne velike porodice.

Odziv publike bio je sjajan. Sala simboličnog naziva, Amerikana, bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a neki su čak stajali i sedeli po podu sa strane. Osećala se pozitivna energija, koja se širila prostorom i povezivala sve mlade, ali i one malo starije, koji su bilii sinoć u Domu omladine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here