„CITIZENFOUR“: Dosije Snouden u bioskopu Cineplexx

Na repertoaru bioskopa Cineplexx UŠĆE Shopping Center će se od 27. maja naći još jedno ostvarenje sa ovogodišnjeg festivala BelDOCS. U narednih nedelju dana u terminu od 21 čas, posetioci bioskopa će imati priliku da pogledaju film  „Citizenfour: Dosije Snouden“, ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji dugometražni dokumentarac.

Edvard Snouden, strateg američke agencije NSA, obelodanio je u junu 2013. tajna dokumenta koja su u vezi sa nadgledanjem običnih ljudi i prisluškivanjem visokih zvaničnika Evropske unije, a potom prebegao u Rusiju gde mu je odobren azil. Igrom slučaja, Laura Poitres, prvi medijski profesionalac sa kojim je Snouden stupio u kontakt, zabeležila je čitavo dešavanje video kamerom i godinu dana kasnije izmontirala ovaj vanredno uzbudljiv i aktuelan dokumentaristički triler. Citizenfour: Dosije Snouden“, nalik na pravi holivudski triler, obiluje napetošću i nikog ne ostavlja ravnodušnim po pitanju bezbednosti podataka u digitalnom svetu.

Da je film specifičan dokazuju i rekacije gledalaca, koji su ga pogledali na ovogodišnjem BelDOCS festivalu, pa su se po završetku mogli čuti i komentari: „Isključujem telefon! Prisluškuju nas! Možda nas i sada posmatraju! Šta sve znaju o nama..?“.

Kako biste se bar na kratko upoznali sa pričom, evo i trejlera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here