Da li psi imaju osećanja?

Nauka svakim danom dobija sve više potvrda da i psi imaju osećanja. Neki nalazi su pokazali da prisustvo ljudi kod pasa pobuđuje određene pozitivne emocije. Upravo ta sposobnost da dožive pozitivne emocije, kao što su ljubav i privrženost, znači da psi imaju osećajnost na nivou deteta. Pored toga, vlasnici pasa mogu da se uvere da njihovi ljubimci imaju i sledeća osećanja:

RADOST

Izvor: https//pixabay.com

Svako ko je gledao psa u igri zna da su naši psi u tom trenutku radosni. Još je Darvin primetio da psi prilikom očekivanja velikog zadovoljstva skaču, njihovo ponašanje postane ekstravagantno i laju od radosti. Igra pomaže životinjama da izgrade društvene veze i poverenje. Takođe, one nauče da sarađuju čime povećavaju svoje šanse za preživljavanje. To je odličan način razvoja kognitivne sposobnosti, a pomaže i u lovu i parenju.

SMEH

Jeste li ikad čuli kako je pas dahtao za vreme igre i pomislili da zvuči kao cerekanje? Možda ste bili u pravu! Naučnici su otkrili da određen način disanja može biti neka verzija smeha kod psa. Istraživači su snimili zvukove pasa dok se igraju i otkrili posebnost u izdahu, koji se razlikovao od normalnog dahtanja. Kasnije su taj snimak pustili drugim psima koji su se počeli igrati nakon što su čuli “smeh”. Takođe su otkrili da je snimak “smeha” pomogao psima u skloništu koji su bili pod velikim stresom.

SRAM

Većina vlasnika pasa upoznati su sa znakovima koji ukazuju da se njihov pas nije pristojno ponašao dok oni nisu bili kod kuće. Psi obično spuste glavu, polegnu uši, pogled im postane tužan, a stav pogrbljen. Čak i ako posledice lošeg ponašanja psa nisu vidljive odmah, njegov govor tela,  ukazuje na to da oseća krivicu. Ipak, kod pasa je emocija srama nešto drugačija od srama i krivice koje oseća čovek. Pas postane pokoran jer očekuje kaznu zbog vaše slične reakcije u prošlosti. Ali to takođe može biti zbog promene u vašoj energiji i govoru tela kad ste otkrili šta je učinio u sadašnjosti. Vaša brza reakcija na neželjeno ponašanje stvara u psu sećanje zbog kojeg više neće raditi ono što je dovelo do kazne.

LJUBOMORA

Istraživači na Univerzitetu u Beču otkrili su  da psi imaju osećaj za pravednost. Eksperiment je počeo sa grupom pasa koji su već znali naredbu “daj šapu” i davali šapu bez obzira jesu li primili poslasticu ili ne. Međutim, ako su videli da je drugi pas dobio komad hrane kad nije dao šapu, a oni za isti trik nisu dobili nagradu, tada više nisu hteli dati šapu. Psi nisu jedini koji su uvređeni kada se s njima ne postupa pravedno. Sličan eksperiment otkrio je da su majmuni postali ljubomorni ako su njihovi vršnjaci bili nagrađeni, a oni ne.

TUGA

Izvor: https://pixabay.com

Psi ne tuguju na isti način kao i ljudi, ali oni to iskustvo dožive kada premine član čopora. Ako vaša porodica preživljava gubitak, vaš pas može pokazati znakove kao što su gubitak apetita, strah, depresija, spavaju premalo ili previše i postaju anksiozni. Američka organizacija za sprečavanje okrutnosti nad životinjama sprovela je projekt sa kućnim ljubimcima koji je pokazao da 66% pasa razvije četiri ili više promena u ponašanju nakon gubitka drugog kućnog ljubimca. Dajte vašem ljubimcu vremena da se nosi s gubitkom. Studija je pokazala da se većina pasa vratila u normalu nakon dve nedelje, ali kod nekih je oporavak trajao šest meseci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here