Da prošetamo kejem ili kejom?!

Ah, ti padeži i deklinacija imenica, svi ti nastavci i izuzeci! Ne borite se protiv toga, jer sve se može savladati, a zaista je lep osećaj jezikom ovladati! 🙂 Zato, evo razrešenja nekih nedoumica.

U srpskom jeziku postoje 4 vrste promene imenica. U ovom tekstu biće reči o imenicama prve vrste (deklinacije). Tu spadaju imenice muškog roda koje se završavaju na suglasnik i imenice muškog i srednjeg roda čija se osnova završava na suglasnik sa oblikom nominativa jednine na –o i –e: Sutra imam ispit. Gde je Đorđe? Znam jedno lepo mesto na koje možemo otići. Sunce je najbliža zvezda Zemlji.

Najčešće greške pri promeni ovih imenica javljaju se kada je reč o instrumentalu jednine. Imenice prve vrste u ovom padežu imaju nastavak –om, ali ponekad i –em.

Ukoliko se osnova ovih reči završava na prednjonepčani (palatalni) suglasnik, nastavak za instrumental biće –em. Ako niste sigurni koji su to prednjonepčani suglasnici, evo jednog primera iz školskih klupa u kome su početna slova u rečenici upravo prednjonepčani suglasnici: Čika Đorđe žvaće šljive, njegova ćerka Ljiljana jede em.

Stoga će instrumental jednine ovih imenica glasiti: Iseci lubenicu ovim nožem. Bila sam u kupovini sa mužem i nije ni reč rekao dok me je čekao, zamisli! Sara, upoznaj me sa tim mladićem. Sanjao sam da se borim sa zmajem. Najinteresantniji trenuci u mom životu bili su oni provedeni sa prijateljem. Kuda si krenuo s tim konjem, mačem i bičem?! Išao sam sa Radošem i Milošem na utakmicu.

Međutim, biće: kaišom, jurišom, gulašem ali i gulašomNakon završetka –c, može se javiti kako nastavak –om, tako i nastavak –em, i to: a) –om kada se u osnovi imenica nalazi vokal –e: Mnogi ljudi se bave švercom. Moj pas baš voli da trči za zecom. Nemoj nikoga nazivati kepecom! b) –em kada se reč završava na –ac i sadrži u sebi nepostojano A: Da li si se ikada družio sa crncem? Kako se slažeš sa svojim ocem? Putovao sam vozom sa jednim Bosancem i Makedoncem.

I inače, kada se u prethodnom slogu u reči nalazi vokal –e, koristimo nastavak –om kako bismo ispoštovali disimilaciju (razjednačavanje glasova): Koliko problema imam sa ovim padežom, ne mogu više da učim! Hajde da prošetamo kejom i da ti na nekom zidu nacrtam nešto sprejom!

Reči kao što su: princ, špic, blic, češće se javljaju u sledećem obliku: princom, špicom, blicom, ali su zastupljene i sa nastavkom –em.

Možda vam se sada malo vrti u glavi, ali kada jednom usvojite pravila, kasnije ćete i podsvesno ispravno govoriti. Hajdete sad u šetnju kejom sa svojim princem, princezom ili prijateljem!

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here