Daj krv – pokloni život!

Daj krv – pokloni život!. Za jednu operaciju na otvorenom srcu potrebno je čak osam davalaca krvi, što znači da je na svakih 100 sekundi potreban jedan davalac. Davanjem krvi ne produžujemo samo nečiji život, već utičemo i da sopstveni život bude duži i produktivniji.

Pored toga, davanjem krvi ostvaruju se i mnoge pogodnosti. U zavisnosti od toga koliko puta ste dali krv, možete ostvariti razne benefite, kao što su: ne plaćanje participacije za lekarske preglede, besplatni jednodnevni tretmani u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, ambulantno-hirurške intervencije, laboratorijske analize i mnoge druge.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka. Zahvaljujući ovom otkriću, 1930. godine dobio je Nobelovu nagradu. Cilj ovog dana je podizanje pažnje javnosti o potrebi davanja krvi koja život znači a u isto vreme i da se zahvalimo svim davaocima koji nesebično učestvuju u ovoj humanoj akciji. U Srbiji ovaj dan se obeležava od 2005. godine, samo godinu nakon što je Svetska zdravstvena organizacija ustanovila datum.

U savremenoj terapiji samo 10% uzetih jedinica krvi  se koristi kao puna krv. Jedinice krvi se dele na komponente koje se koriste kod mnogobrojnih stanja koja to zahtevaju. Nakon davanja krvi, „tečni“ deo se nadoknadi iz rezervi za tridesetak minuta, a ćelijski elementi između 30 i 60 dana. Gvožđe se najsporije nadoknađuje i zbog toga se savetuje da razmak između dva davanja bude 3-4 meseca.

KOMPATIBILNOST KRVNIH GRUPA

Krvne grupe nisu pravilno raspoređene širom populacije. O+ je najčešća krvna grupa, a AB najređa. Ljude možemo podeliti na 4 krvne grupe i svaka od njih ima svoju kompatibilnost:

  1. Osobe O krvne grupe su univerzalni davaoci, a krv mogu primiti samo od svoje krvne grupe;
  2. Osobe A krvne grupe primaju krv od svoje i O krvne grupe, a daju svojoj i AB krvnoj grupi;
  3. Osobe B krvne grupe primaju krv od svoje i O krvne grupe, a daju svojoj i AB krvnoj grupi;
  4. Osobe AB krvne grupe primaju su univerzalni primaoci, a krv daju samo svojoj krvnoj grupi.

KO MOŽE DATI KRV?

Za davanje krvi ne postoje neka posebna pravila. Mogu je dati sve osobe koje su zdrave i osećaju se dobro i imaju između 18 i 65 godina. Osobe ženskog pola mogu dati krv svakog četvrtog meseca, a osobe muškog pola na svaka tri meseca, pod uslovom da zadovoljavaju granične vrednosti hemoglobina.

Osobe koje ne mogu dati krv su one čija je telesna težina manja od 50kg, koje imaju simptome prehlade, neke druge bolesti ili se ne osećaju dobro, sa povišenim ili sniženim krvnim pritiskom, žene koje se nalaze u fazi redovnog mesečnog ciklusa, osobe kod kojih nije prošlo 7 dana od vađenja zuba kao i osobe kod kojih nije prošlo šest meseci od stavljanja pirsinga, tetoviranja ili drugih hirurških intervencija.

GDE MOŽETE DATI KRV?

Radnim danima od 7-19h, kao i subotom od 8-15h krv možete dati u Institutu za transfuziju krvi, u ulici Svetog save 39. Transfuziomobil nalazi se svakog dana na Studentskog trgu u periodu od 11 od 17h. Urgentni centar je za davanje krvi otvoren radnim danima i subotom od 9 do 16h. U Jutarnjem programu TV Pinka dobrovoljni davaoci krvi mogu doći između 7-12h.

SAVETI PRE I POSLE DAVANJA KRVI

Posebna priprema za davanje krvi nije potrebna, ali kako biste se što bolje osećali tokom i nakon davanja krvi, udelićemo Vam par saveta. Pre davanja krvi, osoba bi trebalo da bude odmorna i naspavana, preporučuje se lagani obrok i četiri čaše vode sat-dva pre davanja krvi. Posle davanja krvi, zavoj ne treba skidati naredna dva sata. U toku dana treba unosti veću količinu tečnosti nego što obično unosite. Uobičajene aktivnosti su dozvoljene, međutim treba izbegavati teži fizički rad ili vežbanje koje zahteva veći napor, namanje četiri sata posle davanja krvi. Pušenje izbegavajte bar na dva sata, aklohol na osam sati, kao i predugo stajanje i pregrejane prostorije. Ne preporučuje se kretanje na duži put i obavljanje rizičnih fizičkih poslova.

Obojimo svet u crveno! Budi human! Tvojih pet minuta, nečiji ceo život!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here