Damir Dizdarević – autor aplikacije Kad će mi bus

Damir Dizdarević, student Matematičkog fakulteta, osmislio je aplikaciju koja je i te kako korisna, jer Beograđanima omogućava da potpuno besplatno provere kada određena linija gradskog prevoza kreće sa početne stanice, te će sigurno većina njih poželeti da je instalira. Reč je o android aplikaciji “Kad će mi bus” i za njeno korišćenje nije neophodan internet, jer u sebi sadrži sve potrebne podatke, a može se potpuno besplatno preuzeti sa  Gugl plej stora (Google Play Store).

Kako si došao na ideju da osmisliš ovu aplikaciju?

Vraćajući se jedne nedelje sa fakulteta, čekao sam autobus na liniji 308. Kako reda vožnje nije bilo na stanici, potražio sam ga na internetu, što mi je oduzelo previše vremena i zbog toga mi se učinilo komplikovanim, pa sam pomislio da sve to može da se obavi na neki lakši, prostiji način. Nakon nekoliko dana počeo sam više da se interesujem za to i napravio prvu verziju aplikacije, koja je imala samo nekoliko linija koje sam često koristio. Pustio sam priču o tome kod nekih drugara i drugarica, kojima se ideja dopala, a kada sam našao dovoljno slobodnog vremena, napravio sam aplikaciju za sve linije i objavio je. Aplikacija se sama automatizuje i pokazuje vreme kad polazi autobus sa početne stanice.

Kako se ona koristi i koje su njene glavne prednosti u odnosu na BusPlus aplikaciju?

Njene glavne prednosti su to što ona prikazuje kada određena linija kreće sa početne stanice, a BusPlus aplikacija ne može da pruži tu informaciju. Naime, sa oficijalnom BusPlus aplikacijum možete da vidite gde se nalazi prevoz, ali vama to ništa ne znači ako ste na početnoj stanici, jer ne znate kada će prevoz krenuti. Otud i ideja za ime “Kad će mi bus”.

Da li ova aplikacija važi za sve linije u Beogradu? Koliko je precizna i u kojoj meri pouzdana?

Aplikacija važi za skoro sve linije u Beogradu. Ona je pouzdana isto toliko koliko i čovek koji vozi autobus, jer u principu sve od njega zavisi. Aplikacija prikazuje kada bi trebalo da krene, odnosno kada kreće po redu vožnje, a da li će se to stvarno desiti, zavisi od mnogo faktora: da li je bila gužva, pa prevoz nije stigao na okretnicu, da li se pokvario itd.

 

Kakvi su dalji planovi, hoćeš li još raditi na usavršavanju ove aplikacije? Imaš li možda u planu realizaciju nekih novih, možda sličnih ideja?

Dalji planovi su mi da zaokružim celinu, da dodam nove gradove i neke nove funkcionalnosti, kao što je prikazivanje više linija u isto vreme (npr. ako ste na Studentskom trgu i idete do Slavije, imate više prevoza: 19, 29, 31 itd., pa da sa jednim klikom dobijete koji će prvi krenuti od ta tri). Verovatno ću raditi i na vizuelnom dizajnu i efikasnosti same aplicije (da se brže otvara, bude bolja itd.).

Zahvaljujem se svojim roditeljima i prijateljima koji su bili uz mene i kao podrška i kao kritika kada je u pitanju aplikacija „Kad će mi bus“. Posebno bih izdvojio drugarice Tijanu Čolić, Tinu Stojković, Nikoliju Vezmar, Magdu Prokić, a od drugara Marka Jelisavčića, Slobodana Živančevića, Ratka Drinića, Aleksandra Kovrliju, kao i fotografa Sašu Vidakovića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here